Tükörlabirintus című kötet

A kötet előlapja

Mindnyájan tükörlabirintusban járunk. Keressük az Utat, az Igazit, ami csak a miénk. Olykor találkozunk másokkal, akik szintén bolyonganak, saját útjukat keresve. Olykor magunkkal találkozunk, s olyan is van, hogy nem ismerjük fel saját arcunkat a tükörben. Az élet keresés, reményteli vagy reménytelen, boldog vagy boldogtalan. Kinek mi jut, ki merre jut. Balogh Márta keresés közben jeleket hagy labirintusában. Jeleket, melyek talán az eltévedőt igazítják útba. Már ha értőn olvassa a jelek üzenetét. Nem lesz könnyű dolga, ha nem elég érett, ha nem elég érzékeny, de jól teszi, ha megáll, s megfejti Balogh Márta verseinek és prózájának üzenetét. Talán könnyebb lesz tovább az útja.

Nagy szeretettel ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, aki elhiszi Márta Talány  című szép versének utolsó két sorát:

 

Felveszem a bundám

Éjszaka van

Körülfog a bandám

Éjszaka van

Rám virágok hullanak

A többire szalma

Nem értik meg

A jónak

Van hatalma

 

1969

 

Én elhiszem

Kálnay Adél

 

ELŐSZÓ HELYETT

Balogh Márta vagyok. Csurgón (Somogyban) születtem.

Dunaföldváron jártam a kettes számú elemibe, és itt érettségiztem a Magyar László Gimnáziumban. Szombathelyen főiskolát végeztem könyvtár-magyar szakon.

Kedves helyek, városok az életemben: Csurgó, Dunaföldvár, Budapest, Dunaújváros, Székesfehérvár, Szekszárd, Szombathely, Pusztaszabolcs.

Ezt a könyvet dr. Csákvári Józsefnek ajánlom, aki a dunaföldvári Magyar László Gimnáziumban tanárom volt, mostanáig biztatott és bízott bennem.

Köszönet Pusztaszabolcsnak - a pusztaszabolcsi Polgármesteri Hivatal polgármesterének, jegyzőjének, a pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány elnökének és tagjainak, a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium igazgatójának és egyes munkatársainak, a pusztaszabolcsi Nagyközségi Önkormányzat Kulturális Bizottságának, valamint az egyes önkormányzati képviselőknek.

Dunaföldvárnak, a dunaföldvári Magyar László Gimnáziumnak, Dunaújváros polgármesterének, a dunaújvárosi Kulturális Irodának és Dunaújváros Kulturális Bizottságának. Csurgó polgármesterének, a Csurgóért-Somogyért Egyesületnek, az egyes csurgói, dunaföldvári, pusztaszabolcsi, dunaújvárosi magánembereknek, régi és új kollégáknak.

Továbbá ajánlom könyvemet mindazoknak, akik közel állnak hozzám, a barátoknak, ismerősöknek, akik mellettem voltak mindig és azoknak, akik támogattak a könyvem kiadásában, valamint azoknak is, akik érdeklődnek a Tükörlabirintus című könyvem iránt.

CSURDU - Balogh Márta