A világ (líra), Gondolatok

Csurdu: A világ

Múlt a nyár, múlt a nyár,

Sárgult a világ, és tovább élt,

Tovább élt, mint a nyár.

Az ősz nem bujdokolt már,

Jelen volt: sárgult, barnult,

Tarkult a világ, nyíltak az iskolák.

A szőlő is megérett, a bor is forrt már.

A por meg a sár helyén –

Az édes-mostoha természet ölén –

Újabb szint váltott a világ,

Tiszta fehérbe öltözött.

 

Az angol-svéd futballmeccsen feltűnt, hogy az angolok magabiztosabbak, a svédek pedig fáradtak, nem hozták a formájukat, Ennek megfelelően alakult az eredmény is, az angolok nyertek 2:0-ra. A bejátszásban láthattunk a közönség sorában néhány könnyező szurkolót-drukkolót, de a focisták nem érzékenyültek el. A győztesek örömmámora természetesnek hatott, így kell ezt csinálni. – Vajon, hogyan lesz tovább, felmerülhet a kérdés mindkét csapattal kapcsolatban, meddig jutnak az angolok, és milyen új csapatuk lesz a svédeknek?

A focimeccs elemzésén mindig kiemelik a futballisták technikásak vagy kevésbé azok, de a nézőknek az is tetszik, ha a csapatnak több az energiája, gyorsak és nagyon akarnak győzni. A horvát-orosz meccsen megtapasztalhattuk, hogy ki a technikásabb és ki az erős, az energikus. A horvátok győztek tizenegyesekkel 4:3-ra. – Igaz, hogy a horvátok jobbak voltak, de előfordulhatott volna az is, hogy kikapnak.

O. É. Cs.:Tudunk a boldogságról úgy beszélni, hogy ne legyünk se édesek, se unalmasak, se banálisak, se spirituálisak? – H.B.:  Inkább az élni tudásról érdemes beszélni. Élni tudni az is készség. Élni a lehetőséggel, hogy élsz. Ha ezt kihasználod, és minden klappol, akkor jön, amit jobb híján boldogságnak hívunk. Kimondottan képesség kérdése, mi lyen gyakran tudod ezt a konstellációt magadnak létrehozni. – O  É. Cs.: A boldogság hajszolása közben  megfeledkeztünk arról, hogy a negatív érzéseknek is helye van az életünkben. – H. B.: Ha elvesztek valakit, nem az a célom, hogy minél gyorsabban happy legyek, hanem meg akarom élni a fájdalmat, amit az elvesztése jelent. – O. É. Cs.: A mai nevelési divat: a gyereket támogatni kell mindenben, az lehetsz, ami akarsz, csak nagyon kell akarnod. – H. B.: Rozi másodikos elemista volt, amikor ritmikus sportgimnasztikára járt és bemutatójuk volt a Marczibányi téren… Egyik gyerek sem tudta hol kell bejönni, összevissza mászkáltak a színpadon. Meg kell szokniuk a színpadot? …nem kell megszokniuk, nincs vele dolguk… gyakoroljanak otthon! Ami színpadra való, azt bemutathatják. Pályaválasztás: (A lányomnak) Meg tudom mondani, kívülről mit látok, szerintem mihez van adottsága, de muszáj neki utánajárni. (HEGYI BARBARA: Van a boldogságnak receptje? Oravecz Éva Csilla interjúja= Nők Lapja, 2017. 11. szám)