Vigaszul (líra), gondolatok

Csurdu: Vigaszul  

A megsebzett fának elszáradt mindene

Ne locsold – hiába, elszáradt örökre.

Az újat ültesd el, ápold és neveld fel,

Ne pusztuljon benned, magja a szépségnek!

 

Nagy feladatra készülök. Meg tudom csinálni – egyszerűen kijelentettem. – Meg akarod csinálni – ez volt a felelet. Elgondolkodtam. Meg tudom csinálni vagy meg akarom csinálni? Melyik a motiválóbb mondat? Ha nemcsak tudom, hanem akarom is, akkor a tudás akarattal párosul. Mondom is: meg akarom csinálni!

 Csemege: Otthagytam a SPAR-ban egy műanyag mérőedényt, amit megvettem. Másnap vettem észre, hogy nem hoztam haza. Valószínű a vásárló kocsiban maradt. Nem értem rá, csak estefelé, és akkor mentem a boltba. Nemigen számítottam arra, hogy meglesz a mérő, mégis próbálkoztam, rákérdeztem az információsra. Az információs hölgy pedig mosolyogva átadta nekem a keresett tárgyat. – A nem várt öröm, egészen felfrissített. Vannak még becsületes emberek!

Sokat gondolkodom egy olyan emberen, akit ismertem. Az aljassága, a gonoszsága egyértelmű, mégis szinte felfoghatatlan. Már egy ideje, dolgozom magamon, azért is,  hogy elengedjem a mostanában szerzett rossz tapasztalatokat, és azzal foglalkozzam,  hogy megteremtsem magamnak a jó helyzeteket. – Mi a jó helyzet? Ha olyan tárgyak, holmik vesznek körül, amelyek jó állapotban vannak...

Nem mindennapi tevékenység, hogy a szekrények kipakolásával, selejtezésekkel új helyzetet teremtsek magamnak. Mindent tudok, azt is, ami volt, és azt is, ami van a lakásomban. Eddig is tudtam, de nem tartottam olyan fontosnak az átláthatóságot, de most erre törekszem, selejtezek. Megteremtem magamnak, hogy könnyen kezelhetővé tegyem a dolgaimat, holmimat, bármit, ami körülvesz. – Eltart egy ideig, de már látszik, hogy van eredménye a munkámnak, jó lesz.

Szórakoztató lehet más tollával ékeskedni? A lopás és a hazugság is tetten érhető.

Megvirradt - kiserkent az ég hajnalkedve. Háborúsdit játszott két mogorva medve.