Trónok harca 7.

 Tovább zajlanak az események a Trónok harcában. Bran, a „mesebeli fiú” átváltozásaival többet tud meg a világról, mint a többiek. „A Fekete Várban találkozik Bánatos Edd-del, aki Havas Jon távozása után az Éjjeli Őrség új

parancsnoka.” Hazatér Deresbe. Nem akar úr lenni, tanácsokkal szolgál.

Jon Észak „uraival-úrnőivel tanácskozik, felhívja a figyelmüket arra a veszélyre, hogy a Mások serege a Fal felé közeledik. Mind a fiúknak, mind a lányoknak meg kell tanulniuk fegyvert forgatni ellenük. Királyként jó érzékkel nyeri meg magának mind a fiatalokat, mind az öregeket. „Sansa elkobozná Havas Jon elárulóinak földjét, hogy az őket támogatóknak adja, Jon azonban ebbe nem megy bele, mert szerinte a Karstarkok és az Umberek fiai nem tehetnek arról, hogy az apáik rossz oldalra álltak. A kis Lyanna Mormont ennek persze nem örül, de Észak Királyát ez nem hatja meg”. Jont Meghívta Tiryon Sárkánykőre Daenerys királynőhöz. Jon és Tengerjáró Ser Davos elmennek a találkozóra Sárkánykőre, de csak azért mert, kell nekik az egyedül ott bányászható sárkányüveg (azaz obszidián) a Mások elleni harchoz. Az északiak ellene voltak ennek az „utazásnak.” Jon távozása után Sansa lett Deres úrnője és Észak ura.

Brienne és Kisujj is Deresben tartózkodik. Jon idegennek érzi Baelis nagyurat, Kisujjat és ki is mondja: Te nem tartozol ide (Északra). Kisujj vallomása annyira felháborítja, hogy megfenyegeti őt. (Jon annak szánja Sansát, akit magának választ.)

Cersei nem akarja elveszíteni Westeros trónját és a hatalmat. James szövetségeseket akar. Cersei pedig Euron Greyjoy-t, a Vas-szigetek királyát hívja a hajóhadával szövetségesnek, aki meg is érkezik. Euronban minden gonoszság megtestesül. Nincs benne olyan jellemvonás, ami szimpatikus lenne. Harcos, de nem királynak való. Cersei harcba küldi, hogy a vasflottával győzze le az ellenségeit, és megadja neki, amire vágyik. „Euron Greyjoy megöl kettőt a Homoki viperák (Oberyn Martell herceg törvénytelen lányai közül).  Euron Greyjoy hajóival legyőzte Daenerys szövetségeseit, a Tyrelleket, a dorniakat, és a Greyjoy rokonait,flottája szétzúzza Yara flottáját, és foglyul ejti a lányt. Theon magára hagyja őt és a tengerbe veti magát”, és megmentik. Visszamegy a sárkánykirálynőhöz, hogy a segítséget kérjen tőle, hogy kimenthesse a testvérét a nagybátyja karmaiból. Jon csak azért nem bántotta őt, mert kimentette Sansát a „Bolton-fogságból”. – James háborút veszít, Daenerys a sárkányaival legyőzi a hadseregét. Tiryon megegyezést ajánl, békét közvetít Cersei-nek.

Sam Óvárosban, a Fellegvárban van, szolgálja a Mestereket, annak reményében, hogy mihamarabb ő is az lesz. Olvasni szeretne, de annyi a feladata, hogy nem jut hozzá, csak éjszaka. Együtt él Szegfűvel és a kisfiával. Jonnak megírta, hogy Sárkánykőn megtalálja a sárkányüveg hegyet. Jorah Mormont fertőzött bőrét sikerül meggyógyítania, de ennek ellenére sem kerül a mesterek közé. Megfeddik, hogy felelőtlenül veszélyeztette a saját életét azzal, hogy egy fertőzöttet kezelt, pedig tudta, hogy még senkinek sem sikerült meggyógyítani ezt a betegséget. Sam belefáradt a véget nem érő szolga szerepbe, mester akart lenni a Fekete Várban, a Falnál, hogy harcoljon a mások ellen. Összeszedte a vágyott könyveket, amelyek segítségével többet tud meg az ellenségről. A családjával együtt elhagyta Óvárost.

„Davos meglátogatja Gendryt, Robert király fattyát, aki Királyvárban fegyverkovács lett, és rábeszéli, hogy ő is csatlakozzon Danyékhez.” A pörölyt fegyverként tudja használni, harcos és elkötelezett férfi. Jon jól fogadja, annak ellenére, hogy királyi vér. Tervezik, hogy elfognak egy Mást, hogy bebizonyítsák Cersei-nek, hogy ők valóban léteznek. Westerosnak össze kell fognia a Mások ellen.

 

Mit történt a Frey-ekkel? Aria bosszúálló angyalként leszámolt a Frey-ekkel, akik nemcsak elárulták, hanem el is veszejtették a Starkokat, Robb királyt és Lady Catelynt, valamint az embereit. Lírai képek : Arya találkozik az éneklő, fiatal katonákkal, akik a Folyóvidéken őrzik a békét. Megvendégelik, barátságosan invitálják a tűz mellé a nagy hidegben. Majd Deres felé vitte útja (Meleg Pitétől tudja, hogy Jon ott van). Farkasok veszik Aryát, félelmetes kép, ő pedig Nymeriát véli felismerni köztük és beszél hozzá, hívja, hogy menjen vele Északra, Deresbe. „Nymeria elfordul Aryától, elmegy, vadállatok pedig utána igyekeznek, békén hagyják Aryát, Megérkezik Deresbe. Legyőzi Brient a párharcban. Kémkedik Kisujj után, de ez kölcsönös, egymást ellenőrzik. Nem bíznak egymásban. Arya kezdettől fogva érzi, hogy Kisujj benne volt apja elárulásában.

A Fény Ura Testvériséghez csapódik S.Clegane Véreb, de eszméjükkel nem közösködik. A Falhoz igyekeznek, hogy harcoljanak a Mások ellen? Igen. Útközben Clegane eltemeti két volt ismerősét. A Falnál börtönbe csukják őket, de Jon harcostársakat lát bennük és magával viszi őket, hogy Másokra vadásszanak.

„Az epizód végén Daenerys dothrakiakkal és dorne-iakkal felpumpált essosi flottája partot ér Sárkánykő szigetén. A lépcsőkön felmegy a fellegvárba, és benyit Stannis jól ismert főhadiszállására, ahol egy nagy asztalba belefaragták egész Westeros térképét. Kinézve az ablakon elégedetten szemléli ősei királyságát, azaz a túlparton elterülő Westerost. Felkap egy sakkfigurát az asztalról, és Tyrionhoz fordulva csak ennyit mond: kezdjük! -Varis, a Pók és a Vörös Asszony, a Fény Ura papnője is segíteni akar Daenerysnek. - Jon és Daenerys képesek kommunikálni egymással. Jon bányászhat sárkányüveget. Majd visszatér a Falhoz, a Keleti Őrséghez, hogy kis csapatával foglyul ejtsen egy Mást, a Falon túl.

Jon a Falon túl maroknyi csapatával elfogott egy Mást. Gendry, Baratheon király fattya ment segítségért a Keleti Őrséghez, hogy hollót küldjenek Daenerysnek. A sárkánykirálynő Drogonnal és a másik két sárkánnyal eldöntötte a csatát. Viserion, az egyik sárkány az Éjkirály áldozata lett, elpusztult. Jont a zombik a jeges víz alá vitték. Sikerült kijönnie a lékből, és „Benjen” nagybátyja lován menekült az Átjáróhoz.

Jon és Daenerys egyre jobban megértik egymást. Tárgyalást kezdeményes Cersei-vel, hogy együtt harcoljanak az Éjkirály, a Mások ellen. Egy Mást is elvisznek, hogy Cersei lássa, hogy valóban léteznek az ilyen lények. Az idegen lény, az ember szörnyű másolatának bemutatása meghökkentett, elképesztett mindenkit, hiszen nehezen pusztítható el… Jon az igazmondásával (felesküdött Daenerys királynőre), veszélyeztette a megegyezést, a szövetséget, de Tiryon elérte, hogy Cersei ígéretet tegyen arra, hogy harcol a Holtak serege, a Mások ellen. – Arya és Sansa ráébred arra, hogy Kisújj miatt van köztük ellentét, amit Bran testvérük is megerősít sőt rámutat Baelis nagyúr árulására is, amit apjuk ellen  elkövetett. Sansa meghozza a döntést, Arya pedig Kisujj hóhéra lett. – Sam Deresben beszél Bran-nel, kiderül, hogy Jon a Vastrón örököse, törvényes Targaryen utód. –  Daenerys és Jon Deresbe tart, szerelem szövődik köztük. – Sansa és Arya megértik egymást, mindketten tisztában vannak azzal, hogy csak együtt tudnak szembeszállni az ellenséges erőkkel. – A Keleti Őrség veszélybe került. Az Éjkirály feléleszti Viseriont, a holt sárkányt, és annak segítségével ledől a Keleti Átjáró, megszűnik a Fal, mégpedig a jótékony hatású védelemmel együtt. 

7/1. Sárkánykő  7/2. Viharban született 7/3. Királynői igazságszolgáltatás 7/4. A hadizsákmány 7/5. Keleti Őrség  7/6. A Falon túl 7/7. A Sárkány és a farkas

 Tovább zajlanak az események a Trónok harcában.

„A Mások a zombisereggel teljes gőzzel a Fal felé masíroznak.”

 

8. könyvben: "Jont eléggé sokkolja, hogy ő akkor valójában Targaryen, az meg pláne, hogy így akkor nem is Daenerys a Vastrón örököse, hanem ő (Dany ugyanis „csak” Rhaegar Targaryen herceg húga, míg Jon, vagyis Aegon, a fia)." (NET)