Társaság, gondolatok

Valami viszi az embert. Micsoda? Az érzés és a szellem, a szépség mítosza. Az energiafokozó varázs. Lehet rablás, lehet betörés? Nem lehet, de mégis van. Az ember pedig a lelki forrásokhoz menekül. A negatív élményt

nem jó elmesélni, újra átélni, mégis megtesszük, talán könnyebb, talán nehezebb, azon múlik minden, hogy hogyan mondja el. A becsapottság, a csalódás olyan fájdalom, amit csak az érthet meg, akivel szintén megtörtént ilyesféle eset. Többször előjön a negatív élmény. Az ember mindig egyedül van a fájdalomban, de a lélek megtisztul, ha pozitív élményeket gyűjt magába, és katarzist él meg.

 

Társaság: Kivel vagy együtt? Nem az ágyra gondolok. Olyan társaságra, ahol többen vagyunk. Nem szeretünk társaságba járni, előfordulhat. Az ember élete pedig mindig arról szól, hogy többet vagyunk másokkal, mint egyedül. Nehezen mozdulunk

ki egy-egy rendezvényre. Nincs motiváció. Az érzelmi hangoltság, mintha túlontúl avítt lenne. Jelen lenni egy programon, azt is feltételezi, hogy jól ismerem azt az embert, aki meghív rá. Többször sikerült együtt lenni vele. Jó, ha tudjuk a szerepeket a programos munkakapcsolatban. Hányszor de hányszor mennek félre a programok, mert nincs mögötte semmi. Látvány csak, dolgoztatás, és nincs katarzis. – Az isteni és az emberi törvények konfliktusát ábrázolja Szophoklész az Antigonéban. A dráma katarzist ad. Megtisztulunk. Ma is megélhetünk katarzist, ha ráhangolódunk egy adott, értékes programra, amely a személyiséget mélyen érintheti, sőt kiterjeszti az életet, az élettér is tágabb lehet. Szenved tőle, lelkizik rajta, valamiképpen azért csinálja, mert általa átformálhatja a jelent. Igazolja magának, hogy ez ilyen, de másként akarja. Vannak emberek, akik kényszerből vannak együtt, de menet közben feloldódnak, de fordítva is igaz. – Menet közben dől el minden?

 

Bizonyos dolgok megértéséhez az értelmesség mellett kell az empátia, a beleérző képesség, amihez érettség szükséges, megfelelő élettapasztalat, olvasottság és türelem az elemzéshez.

Hiába akarjuk, hogy megélje azt az érzést, amit éppen a pillanat ad, ha nincs meg benne ez a képesség.

Minden ember másként bonyolult. Az biztos, hogy a szeretet, az érdeklődés sokat segít az életben, az mellett, hogy az ember értelmes. Milyen kötelékek vonzzanak minket (rokoni, baráti, munkaköri...), kiért és miért képes áldozatokat hozni az ember? Van, aki nem szereti az áldozat szót, az erőt használja helyette, talán neki van igaza. A tény az, hogy az érzelmek nagyon erősen befolyásolják az ember életét. Minél gazdagabb érzelmű egy ember, annál gazdagabban él. Kire mondhatjuk? Maga lelkes, mindent elér, amit csak akar!

Lehetőséget talál ki önmagának, vezető egyéniség, ráérez a dolgokra, jó szervező, megtesz mindent a családjáért és a munkahelyi közösségért. Nem kis energiával fészket épít a családjának. Nem mindennapi küzdelem egy házat felújítani, amit a férfi vállal fel, a nő pedig a babát hordozza, terhes. Teremtünk? Igen, ez lehet a dolgunk.

Minden ember a maga módján éldegél, mindenkinek helye van az életben, de nem biztos, hogy mindenki megtalálja.

Egy család vacsorázott az egyik kerthelyiségben. Nagyon jól néztek ki az ételek, rákérdeztem valamelyikre, kiderült, hogy sült tészta, lágyra sütött tojással a tetején. Inkább gyengén sült hasábburgonyának látszott. 

"Azok a hegyek még ma is

"Azok a hegyek még ma is állnak,
Azok a folyók még ma is futnak,
Az a csillag még ma is mutatja az utat,
Az a nép még ma is él."

/P. Mobil: Honfoglalás/

(M. S. és V. T. adta közre a Facebook-on)

-

csurdu - Balogh Márta