Ráadás (líra), gondolatok

Csurdu: Ráadás

Szívében nem a Marslakó él,

S nem is hallja, hiába beszél.

Az ő füle bensőből megél.

Embert hall, nyitódik, nem henyél.

Tér-idő hangolja, az beszél,

Ringatja, csitítja szellőszél.

Láthatatlan valaki: Jobb lett a szeme műtét után. Lelkesen töltötte a napjait, jó érzés jobban látni. Teltek-múltak a napok, egyre több furcsa jelenséget vett észre, úgy érezte, hogy egy láthatatlan valaki jön-megy a lakásban, akinek kulcsa van, és azt tesz, amit akar. Nem foglalkozott ezzel a láthatatlan valakivel, elfoglalták a teendői. Akkor kezdett kutakodni a lakásában, amikor nem találta, amit keresett. Egyre több idegen holmi akadt a kezébe, a sajátja pedig eltűnt. Meghozta a nagy döntést, teljesen átalakítja, átláthatóvá teszi a szekrényeit, a lakást. Több mint tíz zsák más által elhasznált textilneműt, ruhaneműt, kabátokat, kosztümöt, cipőt, valamint elnyűtt idegen holmit dobott a kukába, arról pedig nem is beszélve, hogy eltűnt a fényképezőgépe, mikrója, a bőröndje és különféle tartozékok a háztartási gépekhez, sőt számtalan apró eszköze, amit a munkájához használt. – A láthatatlan valaki köztünk él, köztünk jár. Önérvényesítő, önbíráskodó? Van benne valami, ami miatt többre tart igényt, mint amennyi járna neki.

Mire a mag szárba szökken, új tavaszra ébredsz?

Hála nélkül lehet élni, mégis azt mondom, hogy üresebb lennék, ha nem lenne bennem. Mit kapunk az életünkben? Felneveltek, óvtak, féltettek, nem egyedül voltam, testvérek vettek körül. Lehetőséget kaptam a tanulásra, hálával tartozom érte, nemcsak a szülőknek, hanem a munkahelynek, az intézménynek is, hogy megtehettem. Mindaz, ami ér bennünket, visszacsatolás arra, amit adni tudunk.  

Jókai sokszínű világa, a reformerek, a mikszáthi dzsentrik, a jó palócok, Eötvös jegyzője, a móriczi betyárok, az úri murik jutnak eszembe. A XX. század második felének, és a XXI, század elejének magyar társadalmi változásai, valamint sokszínű élete, az irodalomban is megjelenik. Kik a hősei napjainknak? Hogyan változik a társadalmi rétegződés? Sok irodalmi mű íródott, amelyek egy-egy korszakot ábrázolnak. – Vajon, mennyire érdeklődünk a kortárs irodalom iránt? A jelen eseményei milyen változásokat hoznak az életünkbe? Mi kerül a történelemkönyvbe? – Számtalan kérdést feltehetnék még, mégis azzal folytatom, hogy a teremtés az egyetlen jó lehetőség, amire az ember képes, ha akar, ha szeretne valamit az élete során.

A szeretetben benne van az érdeklődés, de fordítva nem mindig igaz. Érdeklődhetsz egy ember munkássága iránt anélkül is, hogy szeretnéd.