Mottó, gondolatok

Csurdu: Mottó

Versbe fúrom arcomat,

megtalálom önmagam.

 

Bármennyire megfontoltak vagyunk, lehetnek kedvezőtlen napok, amikor olyasmit is mondunk a másik embernek, amit nem kellene. Azért is van az a mondás, hogy nem a szavak számítanak, hanem a tettek, bár a szó is lehet tett.

Az egyik ember nyersebben szól, a másik kedvesebben, sorolhatnám, hogy még milyen, és annyi színe van a beszédnek, amennyi az ember. (Az is lehet, hogy fölényesnek hangzik, pedig nem az.)

Ahogy közeledünk a szülővárosunkhoz, olyasmit érzünk, ami meghat minket, mégpedig a hazaérkezés, a kötődés élményét. Több hely, több táj, is megérinthet? Igen, ugyanis lehetnek kötődések, vonzások mindazon életterekkel, ahol több időt töltöttél, ahol iskolába jártál, dolgoztál, ahová vissza-visszatértél. – Ahová húz a szíved, ott vagy igazán otthon.

Milyen hagyományra építi fel az életterét egy-egy ember? Ha több generáció tudott együtt élni, az meghatározó lehet. A nagyszülő rezidenciája, birtoka szállhat az unokára, ha az érdeklődés is hasonló. A ház körüli környezet szinte egy liget, bekerített tér, élettér, ami a vendégeket is lenyűgözi. – A gondozott, ápolt családi ház, a bokros, virágos előterével, valamint belső térrel, esztétikus berendezésével, és a fákkal teli „tanyával” olyan élettér, ahová szívesen megyünk látogatóba.

Akiben megvan az érdeklődés, és lehetőséget teremt magának, az utazik, kirándul, mozog, sportol, gyalogol, tevékenykedik. Mire mozdul rá az ember? Amire kíváncsi, ami érdekli, amit megszokott, amire ráveszik…

„Te vagy ennek a csapatnak a lelke” – mondta valaki az osztálytalálkozónk szervezőjének. Igen, vannak emberek, akik meg tudják szólítani a többieket és vállalják mindazt a pluszt, ami ezzel jár. Ha egy-egy gimnáziumi osztály összefog, akkor még inkább összejön az osztálytalálkozó. Miről beszélek? Arról, hogy az A és a B osztály jóban volt egymással, szerelmek, barátságok szövődtek, szívesen találkoztak egymással régen is, most is. – Csak könnyedén, csak fiatalosan! Minden ember annyi idős, amennyinek érzi magát, ez a mondás, mindig igaz lehet, sosem kopik el?

Úgy érzem, hogy időnként rosszul látjuk, amit látunk. Az egyik osztálytársunkról elhangzott, hogy gőgös lány, pedig nem illett rá, inkább arról lehet szó, hogy volt tartása, szeretett tanulni.