Mentőexpedíció (The Martian)

Mentőexpedíció című film: A világűrben játszódik. Egy kutató űrhajó van a Marson, az emberek műszereznek. Egyikük, Mark port is talált, nemcsak törmeléket. Vihar kerekedik, menekülnek az űrhajósok a hajóba. Egy asztronauta,

Mark hiányzik. Keresték, de senki sem látta. Nem jelentkezik. Az űrhajó parancsnoka parancsot ad az indulásra. Mindenki azt hiszi, hogy Mark meghalt. Időközben a Marson elcsendesedik a vihar. Egy űrhajós éledezik a vörös porban, mégpedig Mark. Furcsán érzi magát, megsebesült, el kell látnia a sebét. Teszi a dolgát, szinte megoperálja magát. Vajon, én mit tettem volna a helyében? Szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy egyedül van a Marson, magára maradt. Jó látni, hogy nem esik kétségbe, nincs benne önsajnálat, azon gondolkodik, hogyan lesz tovább. A naplója videofelvétel önmagáról, a helyzetéről. A csapata azt hitte meghalt.Tisztában van azzal, hogy négy év, mire erre jön egy újabb expedíció. A lak 31 napra van tervezve. Ki tudja meddig működik az oxigenátor és a víz visszanyerő, ha a lak kilyukad, a teste roppanna össze, ha mégis minden jól bírná, az élelem fogyna el…Nagy energiával fogott hozzá az új helyzetének megalapozásához. Botanikus létére kitalálja, krumplit fog termeszteni, vizet fog nyerni, hőt is termel… Azt is tudja, hogy kapcsolat nélkül minden munkája hiábavaló. Humorral meg van áldva, ami tovább viszi a problémákon. Addig-addig gondolkodik, míg rá nem jön arra, hogy hogyan tudna kommunikálni a NASA-val, hiszen már felfedezték, hogy életben van, természetesen kölcsönös tevékenység eredménye a kommunikáció a Föld és a Mars között. Felháborodott, hogy a NASA nem közölte a csapatával, hogy életben van, és a kommunikációja ezt tükrözte is. NASA nem akarta sokkolni a csapatot azzal, hogy élve hagyták ott Markot, most pedig rákényszerültek az információ kiadására. A csapat örül. A kapitány tudja, hogy az ő felelőssége egyértelmű. Azon gondolkodik, hogyan tudná megmenteni a férfit. NASA fejetlen. Megoszlanak a vélemények. Nem sikerül élelmet küldeni, menet közben felrobban a szállítmány. Mark pedig már utazik a Marsjárón, hogy elérje azt a pontot, ahol egy űrhajó fel tudná venni. Olyan eszközökre bukkan, amit felhasználhat a munkája sikeréhez. A csapat megszavazza, hogy még az életük árán is vállalják Mark megmentését. Megkezdődik a visszaszámlálás. A földön nemzetközi összefogás történik, megszületik a tanács, ami biztosíthatja az űrhajó munkájának sikerét. Mark is jó megoldást talál, a csapattal képes együttműködni, kilövi magát az űrbe hogy közelebb jusson az űrhajóhoz. Fantasztikus kép a parancsnok és Mark keringése az űrben, de már össze vannak kötve. Visszatérhet az űrhajóba. Öröm az űrben, és boldogság a földön. Nemzetközi siker. Nagy élmény látni a boldog embereket. Sikerült valami, amiben már csak a pislákoló remény volt meg. Mark "búcsúzóul" éppen egy tucat asztronauta tanulónak tart előadást a túlélésről. – Krónika a Marsról, a találékonyságról, a tudásról, segítőkészségről és nemzetközi összefogásról. Mindarról, amit az a földön szerveznek, irányítanak az emberek, és az űrben tesznek az űrhajósok. mégpedig azért, hogy a tudomány fejlődjön, és a csapat minden tagja életben maradjon.

 

Mark vallomása: "nagyon szeretem a munkámat, ami fontosabb, mint én vagyok."

 

Mentőexpedíció/The Martian/ magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 136 perc, 2015

"Emlékeznek rá, hogyan élt túl minden megpróbáltatást Tom Hanks egy apró, kopár szigeten a Számkivetettben? No, ezt csinálja most Matt Damon is egy óriási nagy, vörös bolygón, csak sokkal több pénzből és látványosabb díszletek között, de hasonló lelkesedéssel és humorral." (NET)

 

Szereplők Mark Watney Matt Damon  Melissa Lewis Jessica Chastain Vincent Kapoor Chiwetel Ejiofor

Teddy Sanders Jeff Daniels Annie Montrose Kristen Wiig Rick Martinez Michael Pena

Mitch Henderson Sean Bean Beth Johanssen Kate Mara Chris Beck Sebastian Stan

Mindy Park Mackenzie Davis Bruce Ng Benedict Wong Rich Purnell Donald Glover

Tim Grimes Nick Mohammed Mark Watney magyar hangja Stohl András

Melissa Lewis magyar hangja Kiss Eszter Annie Montrose magyar hangja Balsai Mónika

Teddy Sanders magyar hangja Mihályi Győző Rick Martinez magyar hangja Csőre Gábor

Mitch Henderson magyar hangja Kőszegi Ákos Beth Johanssen magyar hangja Sallai Nóra

Chris Beck magyar hangja Hamvas Dániel

rendező Ridley Scott író Andy Weir

Remény

Mark bízni akart, megdolgozott azért, hogy életben maradjon a Marson is. A Földdel, a NASA-val való kapcsolat új reményt adott neki, a vidám zene is azt sugallja, hogy élni jó. 

-

csurdu - Balogh Márta

Újra meg újra megnézem

Szívesen néztem meg, többször is.

 

-

csurdu - Balogh Márta

Humoros, vagány, bátor...

Mark nemcsak humoros, hanem vagány, bátor is. Minden figyelmeztetés ellenére kirepíti magát az űrbe, biztos volt abban, hogy a társát el fogja érni, aki hozzá volt kapcsolva az űrhajóhoz. Igaza lett, a két űrhajós össze tudott kapaszkodni az űrben. Természetesen a segítőeszköz, a „kötél” sem hiányzott, amivel a két asztronautát, behúzták az űrhajóba.

Ehhez hasonló képek vannak a filmben, mégpedig Mark próbálkozásai, amelyek többnyire sikeresek, és bennünket is, akik a filmet megnézzük, jó érzéssel tölt el. Mivel foglalkozott? Krumplit termesztett a Marson, kísérletezett és vizet  fakasztott, nekilátott, hogy a hőháztartásának bázisát  "megalkossa"... Mindehhez a helyzetének átlátása volt az első lépés, leltárt készített az élelmiszerről, mindarról, amivel a Marson rendelkezett, napi rendszeresség kellett ahhoz, hogy meg tudja oldani a szükséghelyzetben fellépő feladatokat. Minden emberre hatást gyakorolhat ez a film.

-

csurdu - Balogh Márta

A tudás ereje

Miért nem omlott össze Mark az egyedülléttől, a távoli bolygón a Marson? A tudás erőt ad, és benne megvolt.

-

csurdu - Balogh Márta

Baleset a Marson

Még a Marson is történhet baleset? Igen. A vihar miatt eltört a kommunikációs antenna és lyukat fúrt a szkafanderen, és belefúródott Mark testébe, aki elájult közben.

Látott már valaki homokvihart? Én igen. Adonytól csak lépésben tudtunk haladni a kocsival Dunaújváros irányába. Valószínű, hogy a Marson olyan vihar volt, hogy szállt a por, semmit sem lehetett látni.

-

csurdu - Balogh Márta

Hozzászólás

"Láttam a filmet, a történet leírása tökéletes, de emiatt nem nézném meg. Engem az ragadott meg a filmben, hogy Mark hogyan szembesül a "22-es csapdájával" és ezen hogyan lesz úrrá. Jól látod, kulcs a humora. Fontos még a hazafelé tartó társainak viselkedése is, a komfort zónájukból messze kilépve mennek vissza a segítségére. Persze az erőfeszítésből csak akkor lesz siker, ha a földiek (NASA) is maximális erőbedobással dolgoznak a megoldáson. Ez a film nem arról szól, hogy valamit hogyan nem lehet megoldani, hanem arról, hogy egy abszolút lehetetlen helyzetből is van kiút, ha mindenki megteszi a magáét. 

És akkor most nézz ki az ablakodon, és ha szemetet látsz valahol, akkor valaki nem tette meg a saját dolgát... " (B.T.)

-

csurdu - Balogh Márta

Pozitív film

Mentőexpedíció: pozitív film, feltölti, felemeli az embert. 

-

csurdu - Balogh Márta