Nem múlik el szívéből a nóta (líra), gondolatok

Csurdu: Nem múlik el szívéből a nóta

Érvényes még ma is az a nóta,

Hogy a szíve tőle nem nyugodhat.

Mindaddig még lesz is szorongása,

Míg az övé nem lesz kakasszóra.

Mert a nóta most is csak azt mondja,

Hogy az ember sokszor el is szúrja.

Nem tanul az, éppen azért van a baj?

Hiába volt? – Hiába lesz? – Tudja?

 

Dolgozol még? – kérdezte az egyik iskolatársam. – Igen, írok – feleltem. – Az írás: szórakozás – jelentette ki mosolyogva. – Te is írsz? – firtattam a dolgot. – Én nem írok – mondta ő. – Aki nem ír, az mindig jobban tudja, mit jelent írni, hogy ki és miért ír, mint az, aki éppen ezzel foglalkozik?

Fel akartam tenni a két egyforma szőttest, a témája-mintája nagy levelű életfa és mellette a madár, a páva, a kettő ismétlődése, különlegesen szép darab, színe zöldessárga, sötét kontúrral, amit faliszőnyegként akartam használni. Az egyiket megtaláltam elnyűve, a másik pedig elő sem került. – Vajon, meddig érnek még ilyen meglepetések?

Az ember azért megy egyetemre, mert nem akar fizikai munkát végezni? Nem hiszem, hogy erről van szó, inkább arról, hogy megvannak az adottságai arra, hogy tanuljon. Kikapcsolódásként végezhet fizikai munkát, sportolhat, alkothat, tevékenykedhet…

Ki él az ember ellenére? A bűnöző, aki betör, rabol, csal, átver, lop, kétszínű, hazug, gonosz…

Írás...

Aki nem ír, az mindig jobban tudja, mit jelent írni, hogy ki és miért ír, mint az, aki éppen ezzel foglalkozik?

Márti,
igen, ez nagyszerű meglátás ;) Ma itt mindenki ért a focihoz, meg a tanításhoz kivéve azokat, akinek ez a szakmája ;) Én egyszer már próbálkoztam írással, de az nem volt szórakozás. Sokkal nehezebb, mint előtte gondoltam. (B. T.)
 

J. K.: Nem, nem tudja jobban.. Viszont a volt iskolatársad egy pozitív feltételezést fogalmazott meg - igen röviden... Az írást te választottad, teszed,  mert akarod... (na és mert tudod..  ????)...... Senki nem kötelez rá, nem a szükség vitt rá.. hanem mert szereted, mert így szabad utat kap ami kikívánkozik belőled.... Nem mindig könnyű tevékenység, komoly munka, amely végül sok örömöt adhat... Szerintem szórakoztat is, szórakozás is lehet - a szó nemes értelmében..... Hozzáteszem - én sem írok

-

csurdu - Balogh Márta