Ma dala (líra), Gondolatok

Csurdu: Ma dala

(Sodródás)

Törik a bú megfagyott kacajban

Munka a színben értéket hajhász.

Gúny fala omlik csendben a sárban.

Ember a kövön méri önmagát.

Erő a kérdés rohamkocsikban.

Félni nincs idő, már múlik a vágy.

Elnyüvi énjét nem él a mában.

Eszébe sem jut védeni magát.

 

Értelmetlen ennyit foglalkozni a Zöld Íjásszal ás ennyi időt rászánni? Igen, lehet. Foglalkoztat a film, néhány szempontból: ahogyan a tervezett epizódok felépülnek, ahogyan az események és az a sok szál összefonódik azért, hogy izgalmas legyen. Jók a karakterek. Megvannak a valós élethelyzetek is, mégpedig a család, a szerelem, a barátság, az üzleti élet, a választási kampány, a segítőkészség, és mindaz, ami konfliktusokat hozhat az emberi kapcsolatokban. – Az epizódok tördeltek, Oliver ötéves távolléte, a traumatikus, háborús múlt idéződik fel a hallucinációiban, a rémálmaiban, így ismerhetjük meg a viselkedésének az okait, amit nem tud elmondani senkinek, csak mi, a nézők tudhatjuk-láthatjuk.

Lehet az fiatal, lehet az öreg, akkor is beszűkül, ha nem ápol építő, fejlesztő kapcsolatokat. – A sokoldalú érdeklődés, a folyamatos tevékenység és szellemi dolog, a jó értelemben vett kíváncsiság megvédi az embert a beszűküléstől.

Döng a panel, dübörög minden, úgy tűnik, hogy sosem akarják abbahagyni a lakáskarbantartást, kint pedig a fűnyírók berregnek, egyre erősebb a zaj.

Mind a külső dübörgés, mind a benső, a lélek háborgása, a sérelmek feldolgozása fárasztó lehet, megviselheti az embert.

Nem akartam nézni a délutáni futballmeccset, de valaki azt mondta, hogy izgalmasabbnak ígérkezik az uruguayiak és a franciák mérkőzés, mint az esti brazil-belga meccs. Szót fogadtam és megnéztem a délutáni futballmeccset is. Nem bántam meg,  tényleg pergő, izgalmas futballjátékot láthattunk. Kettő nullás francia győzelem született. Meglepett, és én is elérzékenyültem, amikor láttam a mérkőzés utolsó perceiben, hogy néhány uruguayi futballista könnyezik.  – Egy ilyen helyzet mindig drámai, egy meccsnek mindig van vesztese is, nem csak győztese.

Nagyon vártam a belga-brazil futballmeccset, és nem okozott csalódást. A belgák nyertek, a brazil kiesett, pedig nekik drukkoltam. Miért nem a brazilok győztek? Későn ébredtek fel, csak a második félidőben tudtak gólt rúgni, és 2:1-es vereséget szenvedtek. – A futballmeccs drámája a vereség, amit még a férfiak is megkönnyeznek.

Hogyan készülnek fel a magyar pólósok az Európa Bajnokságra? A Világligából "hívtunk meg" csapatokat "barátságos" mérkőzésre. Láttam az amerikaiak elleni mérkőzést. Az első percekben villámgyors két gólt kaptunk, de szerencsére felébredtünk és jól játszottunk. Megnyertük a meccset 9:7-re. Vajon, milyen tapasztalatokat gyűjtünk a felkészülés közben?

Az ausztrálokkal könnyebben boldogultunk, mint az amerikaiakkal. Különösen jó kapcsolatunk van velük. ennek ellenére jól megvertük őket.

Remélem, egy világversenyen is képesek leszünk győzni ellenük, akár egy világbajnokságon, akár egy olimpián?

"A Vízilabda-világliga vagy hivatalos nevén FINA vízilabda-világliga egy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által szervezett pénzdíjazásos versenysorozat, melyet a férfiaknál 2002, a nőknél pedig 2004 óta minden év nyarán különböző helyszíneken megrendeznek."