Mélyhegedű, Nézz rám, Szerelemháló, Vallomás, Dal, A tollak lázadása

Csurdu: Mélyhegedű

Ismerem már a drága hangok útját,

Megjártam már a szóló ének útját,

A titkos szellem mélységes mély kútját,

Az ősi dallam újraéledt múltját.

 

Csurdu: Nézz rám

Látod mennyi  változás van,

Talán, már meg sem ismersz.

Azért csak nézz rám nyugodtan,

Nem fordítom el a fejem.

 

Csurdu: Szerelemháló

Az érzések szövevénye

Életünket behálózza.

Forgolódunk a hálóban,

Mint a halak a fogságban.

 

Amíg együtt tart az érzet,

Érted éltem életemet,

Tőled kaptam a szerelmet,

Nem volt hiába a létem.

 

Csurdu: Vallomás

Sosem hittem volna, hogy találkozunk mi még. 

Kerültük egymást, mégis egymásba botlottunk.

Mentem az utcán, az ablaknál álltál, vonzottál.

Messziről is megérezlek, tudtam, hogy csak te lehetsz.

Hányszor, de hányszor voltam úgy, hogy vártam jöttödet.

Úgy éreztem, minden ember a te arcoddal lett ékes.

Mentem hajnalban, szálltam este, meg tejúton veled.

Minden bolyongásom érted volt, hozzád vezetett.

Hogy mit érzek ma? Kimondható a kimondhatatlan?

Dalból van a lelkem, s a szárnyas idő sem zavar meg.

 

Csurdu: Dal

Cincér Dani lóháton ült,

Hűlt helye lett, elrepült.

Nem kutatja, nem keresi,

Áment mondott nem rezdült.

Ezt is csak a látszat adja,

Lelke mélyén megsiratja.

Ebül hagyta, mégis tartja,

Szíve máris visszavárja.

 

 

Csurdu: A tollak lázadása

A toll lehet egyedi robot, vagy sokszorosított. Miért ír? Arra van teremtve hogy a gazdájának engedelmeskedjen, írjon! Mindig az írással van elfoglalva? Nem mindig, egy keveset pihen is. Kiegyensúlyozott. Teszi a dolgát, nem áll le munka közben. Nyitott a világra? A tulajdonosával együtt. A főnöke mindig meghatározó? Legtöbbször igen, de vannak furcsa esetek, meghibásodások. Minden történés egyedi, vagy általánossá tehető? Ahogy tetszik. Egy toll helyzete mindig veszélyeztetett? Attól is függ, hogy mikor gyártották. Vannak jó évjáratok, és hosszú életű tollak születnek. Ez a biztos jövő? Meg a jó munka. Kiváló lehet, ha jól simul a kézhez, és szépen dolgozik. Milyen a kéz, pozitív vagy negatív? A toll is olyan lesz. Laza kézben könnyedén mozog, de az erőset is kedveli. Az ügyes lehet: kidolgozott, gyakorlott, teremtő, grafikus, díszítő, sőt bármihez van érzéke. Mi van az ügyetlenekkel? Kevesebbet írnak, vagy kényszerből teszik. Ki az úr, ki a szolga? Egyértelmű. Milyen a toll? A formája és egyéb tulajdonsága szerint: vastag, vékony, nagy, kicsi, hosszú, rövid, jól fogható, kellemetlen, súlyos, könnyű és kényelmes. Ezek szerint a toll is megválaszthatja, hogy kivel akar kölcsönhatásba kerülni? Világos. Olyan a toll, amilyen a kéz, a formája is, így alkalmazkodik. Ahány toll, annyi sors? Meglehet, mint minden. a végtelenbe mehet. Hogyan bánnak vele? Dobálják. Kényelmetlen helyzetbe hozzák. Veszélyeztetik. Versenyeztetik. Megsértik. Töredezik. Kiadja a lelkét? Hogyisne! Valami megváltozott. Nem azt teszi, amit a kéz akar. Baj van vele. Veszi az egyiket, majd a másikat... már egy egész garmada megy át a kezén. Az egyik folyat, a másik megdermed. Megtagadja a munkát, beragad. Nem azt teszi, amit a kéz akar, független. Lázadók! Mindegyik vacakol. Idegesítő helyzet. Ki kell dobni az egészet. Minden összeesküdött. Itt a vég, jön az éj, nincs remény? - Vajon holnap is ez lesz?

 

 

Hozzászólás

A szív nem alkuszik, aki igazán szeret, az mindig tud szeretni?

-

csurdu - Balogh Márta

Hozzászólás

A szeretet állandó kihívás. Nem pihenő, hanem mozgás, növekedés, együttműködés. Vagy harmónia van, vagy konfliktus. Vagy öröm van, vagy bánat. De mindez elenyésző ahhoz a dologhoz képest, hogy két ember léte lényegéből éli át egymást. Nem azért, hogy meneküljenek önmaguk elől, hanem mert egyek önmagukkal. A kapcsolat mélységét mutatja az elevenség és az erő, ez az a gyümölcs, amiről a szeretet megismerszik. "(Erich Fromm. Kicsit átírtam.)

Ahol nincs erő és elevenség, ott meghalt a szeretet? Igen, így gondolom. (Természetesen két egészséges emberrről van szó, akik jól tudnak mozogni...  Ahol pedig fogyatékkal élők vannak, ott  fontosak a segítő találmányol, technikai eszközök...)

Az emberek között fontos a szeretet, a tisztelet, az érdeklődés, az empátia, a segítőkészség, a jó megértés, a tapintat...

-

csurdu - Balogh Márta