Még mindig Karácsony

Veletek: Ne sírjál, gyöngy hull a mélybe - mondta Zsulau a kislányának. A gyerek nem értette a beszédet, de tetszettek neki a szavak, és abbahagyta a sírást. - Megdöbbenthet minket ezernyi dolog, sorolhatnánk a meglepetéseket, de jön a Karácsony

és elhessegetjük a rosszat. Fészket raknak bennünk a jó gondolatok: Veletek lehetek - ez a legszebb ajándék. A "fölhajtás" csak akkor jó, ha mi is érdekeltek vagyunk benne. A jó gondolkodás: örökség, intelligencia, adottság, olvasottság, kulturáltság, műveltség kérdése, lehet a rugalmasság, a megfelelő szemléletváltás, a fejlődés függvénye is. Hát, így van ez. A szeretet ünnepén a szeretteinkre, az emberekre, a világra kellemes képet vetítünk. Bárcsak mindig így élhetnénk! Szeretnénk lazítani, kellemes kérdésekkel foglalkozni, ajándékozunk, hogy örömöt lássunk, kis boldogságot kapjunk. Gyarlóságaink: az önzés, a féltékenység, az irigység, a sértődöttség, ragaszkodás a korábbi kellemetlen gondolatokhoz, makacsság és egyéb rossz tulajdonságaink Karácsonykor megszelídülnek. Más-más nézőpontból látjuk a világot, mégis vannak közös pontok: kapcsolatok lehetnek intimkörben, társadalmi körökben, közösségekben. A találkozások egyre fontosabbak lesznek, ahogy múlik az idő. Bölcsebbek leszünk. Próbálunk tanulni olyan emberektől, akik jó példát mutattak, nyitottak a világra. Már sokan elmentek közülünk. Elengedtük őket, de tudjuk, hogy addig maradnak bennünk, amíg az ember él. Korszakaink vannak. Ezt a mai időszakot is szépen kell megélni, és méltósággal. Az utódok is meg fogják harcolni a magukét. Nem rakhatunk alájuk védőhálót. Meg kell tanulniuk, hogyan lehet a keskeny úton úgy végigmenni, hogy ne zuhanjanak le a szakadékba. Szeretjük őket. Példánkat követik. Szeretnek. A várva várt gyermek születésével öröm és boldogság születik. – Karácsonykor pedig azt mondhatja, aki érzi: veletek lehetek, ez a legnagyobb ajándék.

December 26-án még elfogyasztjuk az ünnepi ebédet, de a gondolataink már a feladatokon járnak. Szedelődzködünk. A gyerekek még önfeledten  játszanak, a felnőttek pedig tudják, hogy vége a pihenésnek, játéknak, az ünnepnapoknak, amelyek mindig hamarabb elmúlnak, mint a hétköznapok. 

A kétség után mindig lehet feloldás? Igen, legtöbbször lehet.

A szellem, a lélek és a test kölcsönhatása bizonyított tény. Lehetsz fiatal, lehetsz öreg, ha jól őrzöd a pozitív élményeket magadban, találsz magadnak olyan feladatokat, amely elégedettséget, örömöt ad, egészséget termelsz.