Kísértés (vers), Gondolatok

Csurdu: Kísértés

Szenvedek én - mégis tépsz még

Furcsán meg kell óvni - vénség

Rongy ábrádról fényes szemed

hivalkodó agy - nagy eszed

csontig olvadt kínos lelked

összeszeded - megnöveled

Remélem én - hogy nem leszek

ezeréves fogoly veled kedves

romvár - szerelemvárszellem

Sánc áll - hiába kísértesz

Váram van - bevehetetlen

Oly erős a jégpáncél bennem

jégcsákány sem töri fel sosem

 

Minden emberben benne van a méreg, ha nem tetszik neki egy-egy ember viselkedése, de nem viszonozza azt, hanem csak forr magában. – Mi lenne, ha mindenki ugyanazt a rosszat csinálná, amit látott, tapasztalt?

Mind a pozitív, mind a negatív érzelem befolyásolja a gondolkodásunkat. Mit tehetünk, ha a negatív érzelmek meglepnek minket? Nem sokat. A pozitív érzelem is felizgat, de örömöt is adhat. Az viszont segít, ha ismerjük magunkat és tartásunk van. – Az önismeret nem könnyű, hisz nap mint nap szembesülhetünk azzal, hogy mégsem ismerjük magunkat eléggé.

Néztem a horvátok és az izlandiak futballmeccsét. Az izlandiak nagyon akartak győzni, a horvátok csak szórakoztak a labdával, ami a nézőnek ritkán szórakoztató, talán csak akkor, ha a saját népe teszi ezt az ellenféllel. Mi hiányzott az izlandi játékosokból? A riporter úgy fogalmazott, hogy a horvátok jobban tudnak focizni. Az izlandiak még kezdők, nagyon akartak bizonyítani és mégsem sikerült. – Eszembe jutott a régi magyar futball dicsőség, ami miatt, mi nem lehetünk kezdők, mégsem érjük utol magunkat?

Hallgattam a brazil és a szerb futballmérkőzés elemzését, amelynek lényege az volt, hogy a braziloknak mind a védelme, mind a támadása dicséretet kapott. Az Európa Bajnokság óta több futball játékelemzést meghallgattam és kifejezetten tetszettek. Valószínű, hogy a focisták is több mérkőzés elemzését ismerik, helyzeteket értékelnek, fejben megvan mind a stratégia, mind a taktika, a gyakorlatban mégsem jön össze az, amit tudnak. Mind az univerzum, mind az emberi állapotok hozzájárulnak ahhoz, hogy hogyan tudunk a labdába rúgni. A legnagyobb esély a jobb játékra, a fejlődésre, akkor van, ha olyan helyzetekbe kerülnek a focisták, ahol feszített a ritmus és élvezik, hogy ezt a szintet birtokolják, alig várják, hogy játszhassanak. – Vajon, hány olyan magyar focistánk, játékosunk van, aki gyerekkora óta focizik, a jó tanulás mellett, és még napjainkban is kiváló futballista? – Eszembe jut A szív bajnokai című film, amely egy amerikai futballt játszó fiú életéről szól, (ami valóságos történet, nem pedig fantázia,) akit egy tanár külön tanított, hogy az iskolában megállja a helyét, és folyamatosan végigkísérte az egyetemi tanulmányaiban is, segített neki a tanulásban. A sportban is folyamatosan fejlődött, megkapta a megfelelő tréningeket, megvolt hozzá a kiváló képessége. – Az ember emberből van, nagyon fontos, hogy vezetők mit tudnak, mennyire ismerik azokat az embereket, akiket beválogatnak egy-egy futballcsapatba. Miért csak a futball lehet érdekes? Napjainkban zajlik a 2018-as futball világbajnokság Oroszországban.

csurdu.hu honlap

Minden napon sokféle téma foglalkoztat. Eszembe jut az az időszak, amikor vállaltam, hogy írok szösszeneteket, és tízféle lehetőség is bennem volt, mégis az újat, a tizenegyedik témát írtam meg. Mind a próza, a szösszenetek, az életképek, a gondolatok, mind a líra jelen van a csurdu.hu lapjain. Előfordulhat, hogy a régebbi líra is, csak az új oldalakon jelenik meg, mert a régebbi lapokat folyamatosan törlöm, mivel kevés a tárhely. – Ezt azt jelenti, hogy folyamatosan változnak a lapok és a régi mellett ott lehet az új is.

-

csurdu - Balogh Márta