Hozzám beszél (líra), gondolatok

Csurdu: Hozzám beszél

Hozzám beszél a szél is, meg a felhő.

Hozzám beszél a föld is, meg az eső.

Hozzám beszél a táj is, meg a fenyő.

Hozzám beszél minden, meg az erdő.

És hol van az ember, aki hozzám szól?

 

Sz. A.: Hogyan, mi alapján választott új edzőt magának? Nyilván nagy lehetett a tülekedés, hiszen ön olyan klasszis, aki már az én irányításommal is nyerne egy olimpiai aranyérmet. – H. K.: És ha én többet akarok? – Sz. A.: Hát ezért nem jelentkeztem. – H. K.: Eleve tudtam, hogy melyek azok a szempontok, amelyekhez ragaszkodom. Legyen pozitív, legyen humora, legyen motiváló, beszéljen angolul… Sz. A.: Miért? – H. K.: Hogy folyamatosan tudja követni a nemzetközi szakirodalmat. aztán, hogy legyen meggyőző, tehát tudja elmagyarázni, hogy miért jó nekem, ha ma leúszom százszor száz métert, és akkor zokszó nélkül megcsinálom. És még az is fontos volt, hogy legyen magyar, tehát ismerje az itthoni viszonyokat, tudjon intézkedni, tárgyalni. – Sz. A.: Könnyű önnel együtt dolgozni? – Nagyon. Különösen ahhoz képest, hogy olimpiai bajnok vagyok. – Sz. A.: Azok rigolyásak? – H. K.: Nem így mondanám, hanem tapasztalataik okán inkább ragaszkodnak ahhoz, ami korábban sikert hozott számukra. Kevésbé nyitottak az újra. Én viszont kifejezetten szeretem, ha valaki rákérdez, ha valaki rákérdez: miért csinálod ezt? Biztos, hogy ez a legjobb megoldás? Nem lenne jobb megpróbálni másként? akkor vagy azt mondom, hogy hűha, de jó, én erre nem is gondoltam, és nosza, vagy azt, hogy szerintem miért nem jó az elképzelés, és inkább maradok a korábbinál.  (Szegő András: Hosszú Katinka: „Az én szerelmem az úszás” = Nők Lapja, 2018, 41. szám)

„A legreménytelenebb helyzeteket is képesek lehetünk a magunk javára fordítani, ha nem a menekülést, hanem a lehetőséget keressük, mint a birkózó, aki vesztésre áll, de a levegőben megforgatja magát, és ő kerül felülre.” – H. K.: Feltett szándékom, hogy egyszer mindent elmondok magamról, a kapcsolatomról, hogy mások tanulhassanak belőle. – Sz. A.: Ön tanult volna abból, ha korábban elolvas ilyet? – H. K.: Nem, de bízom benne, hogy mások talán okosabbak, mint én!”

Szegő Andrásnak nem volt egyszerű dolga, hiszen Katinkáról sok újságcikk jelenik meg, és neki mégis olyat kell írnia, amit elolvasnak az emberek. Jó érzékkel írt valami személyeset, mégpedig azt, hogy egy olimpiai bajnoknak szívesen lenne az edzője, hiszen Katinka tudja legjobban, hogy mit kell tennie. Katinka viszont visszakérdezett, majd őszintén elmondta, hogy milyen elvárásai vannak egy edzővel kapcsolatban. Az a módszertani útmutatás, amit Katinka megfogalmazott bármely munkaterületen megállná a helyét. –  Mind a riporter, mind a riportalany azt tette, az mondta, amit legjobban tudott.

Kinek mit jelent: mai élet, mai szemmel, maian? „Ha fontos neked a célod, megoldást találsz, ha pedig nem fontos, akkor jön a kifogás.”