Hogy az ember is megmaradjon!

Hogy az ember is megmaradjon!

- Vitathatatlan, hogy az egyik legfontosabb dolog az ember életében a testi-lelki egészség. De, akinek nincs, az mit tegyen? Ne adja fel, küzdjön az életesélyért! 

- Az egészség és a társadalmi jólét összefügg egymással? Hogy mi jellemzi a mai világunkat? Az átmenetiség. Azt is mondhatnánk, hogy újraéledt a madáchi londoni szín. Mai világunkat érdekháború, tülekedés, gyors meggazdagodás, az erőszak, a létharc jellemzi.

- Minden ember felelőssége, hogy testi és lelki egészségét ebben a helyzetben is fenntartsa. Günter Grass író szörnyűnek találja a XX. századot, mégis jól érzi magát benne, és ő "boldog pesszimista", "boldog kőgörgető". Itt a kulcs: megtalálta helyét a világban  és "Sziszüphoszként" akkor is görgeti a követ, ha a kő sosem kerülhet a helyére. Nincs teljes boldogság.

- Az utópisták álmai sem valósulhatnak meg, de vannak igaz emberi törekvések, jó élethelyzetek, megfelelő társas kapcsolatok, a humánum él.

- Egy társadalom, egy gazdaság meghatározza a maga kultúrköreit, ami nem biztos, hogy egészségesen fejlődik. A vezető felelőssége meghatározó, de az egyes ember is felelősséggel tartozik. Hogyan tudja szolgálni önmagát, mennyire tudja beleélni magát társai helyzetébe? Egyáltalán elfogadja-e, ismeri-e a másikat, a kollégáját stb.?

- Miért fontosak a kapcsolatok? Egy egészséges társadalomhoz hozzátartozik, hogy az emberek tudjanak egymás mellett élni. Akarjunk nagylelkűek lenni! Tegyük meg azt a jót, amit kérnek tőlünk, ezzel megerősíthetjük önmagunkat is.

- Mit tesz az ember, ha egyre több gonddal kell szembesülnie? Figyel az egészségére, egyre többet mozog, többet van a barátaival, pozitív képeket, élményeket hordoz, vagy alkot magának a képzeletével. Minden érzékszervével a természet szép alkotásaira figyel: a folyóra, a tájra, a fákra, a virágokra... Újra felfedezi a művészeteket, a tudást, a tudományt, a könyveket, a számítógépet... Tudja, hogy minden rosszban van valami jó, és meg is látja.