Hamis ember, szélhámos (szösszenet) Gondolatok

Ha elégedett voltál a megjelenéseddel, az fél siker, ha nem adódik hozzá mind az érzelmi élmény, mind a szellemi élmény.

Hamis ember, szélhámos: Egy idegen fiatalember jött velünk, aki szimpatikusnak tűnt. Azt állította, hogy főiskolára jár. Képes volt bizonyos témákban úgy megszólalni, ahogy elvártuk tőle. Egy kis nyomozás után derült ki, hogy csak megjátssza a főiskolást. Egy idegen nőről is kiderülhet, hogy szélhámos, ha már jobban megismertük őt. – A „szélhámosokat” legtöbbször rokonszenvesnek találjuk, olyan természetesen viselkednek. Kétszínű és több színű emberek, akik ártalmasak, kihasználnak másokat. Híresek lehetnek? Igen. Jó, ha utánanézünk az új ismerőseinknek, akiket magunk mellé veszünk. Számtalan történetet olvashattunk az álkövetről, az álorvosról és egyéb álszakemberről, akik csalásból élnek. Nem biztos, hogy igaz az, amit a Facebook-on olvasunk valakiről, az iskoláiról, a címeiről, a rangjáról, a foglalkozásáról, a hivatásáról… Nem mindig tudunk olvasni a sorok között. Ha pedig látjuk az illetőt, ráérzünk arra, hogy csak beszél? Igen, ha nem teszi meg azt, amit megígér. A szélhámosok félrevezetik az embereket anyagi vagy erkölcsi haszonért. Gondoljunk csak az álügynökökre! Az egyik álügynök azzal állított be egy ismerős idős házaspárhoz, hogy megveszi a boltjukat. Lefoglalta az idős férfit, hogy a tettes társa besurranhasson a házba, így elvehette az öregek félretett vagyonát, nem is olyan régen. Ha valaki szélhámos: önző, megbízhatatlan, nagyzoló, felnagyítja és megszépíti a tulajdonságait, többet állít magáról, mint amire képes. Felelőtlenül viselkedik, akár férfi az illető, akár nő. A párkapcsolatban egy szélhámos férfi: olyan szépeket tud összeszedni, kimondani, hogy az ember majd elolvad a gyönyörűségében a szavai nyomán. A nő pedig a hamis kedvességével, a szépségével tudja az ujjai köré csavarni az „áldozatát”. Mind a hamis nő, mind a hamis férfi visszaél a partnere érzelmeivel. – Nagyon nehéz nemet mondani annak, akit megszerettünk, pedig egy szélhámossal nem fogunk boldogulni, hiszen ott és akkor árt nekünk, ahol és amikor csak akar.

 

Igaza van annak a mondásnak: messziről jött ember azt mond, amit akar? Igen, így van. Még az is előfordulhat, kiderülhet, hogy a városunkban élő ember is másmilyen, mint amit tudnak róla.

Schaffer Erzsébet írása a férfi és a nő kapcsolatról egy film és egy regény kapcsán katarzist adott. A férfi író saját magát is beleírja a műveibe, mint ahogy ezt teszi a női író is. Egy életút során mind az olvasmányok, mind a tapasztalatok, mind a fantázia megsokszorozza a tudásunkat. Ha az ifjúság fogékony a tisztelt írók gondolataira, felvértezheti magát, olyan emberré válhat, aki tisztában van önmagával is, meg a társa értékeivel is. (Schaffer Erzsébet: Anna Karenina egy hisztérika…?! = Nők Lapja 9. szám, 2018. február 28.)