Gondolatok

„A tudás szerintem nem hatalom, hanem alázat. Ha így fogom fel, akkor nem korlátozom, engedem a fiatalt, és egyáltalán nem bánom, ha jobb lesz nálam. Sőt örülök neki, mert a sikeres tanítvány mindig a mester büszkesége.” (dr. Csókay András)

El tudom hinni a doktor úrnak, hogy a tudás lehet alázat, de úgy érzem, hogy ezt az érzést és gondolatot, a bölcsesség hozza. Az ifjú ember tudásvágya lehet olyan erős, hogy a végtelent akarja meghódítani, és nem a nyugalom, hanem nyugtalanság viszi előre. Ha megtalálja azt, amit keres, abban elmélyülhet és meg szeretné tartani a helyét. – Az alázat a bölcsesség adománya, a hatalom pedig az okosságé?

„Ha jól tudom, akkor Csókay doktor építőmérnökként (!) végzett, és utána lett doktor. Az agyműtéteknél az ereket az építőiparban megszokott pilléres rendszerrel rakta vissza, így utólag jóval kisebb lett az agy túlnyomásából adódó halálozási ráta. Szóval mind a tapasztalata, mind a kora megvan a bölcsességhez.”

"A bölcsességben mindig benne van a megértés is. Nincs ítélet sem benne. Szerintem a bölcsesség a hozott tudás, a szív kincse.

Az okosság már a tudásbeli fölényét akár ítélkezésre is használhatja. Nem megérteni, hanem megmagyarázni akar. Inkább az agyhoz kötődik,
mintsem a szívhez, ezért is lehet benne bántás." (B.T.)

"Ki az okos, s ki a bölcs? Okos az, aki sokat tud, sokat tanult, s ehhez megvan a veleszületett éles esze. Bölcs az, aki többet tud, mint amennyit megtanult..." (NET)

A szamár csak mond valamit, az okos tudja, hogy mit beszél, a bölcs még azt is tudja, ami el sem hangzik.

Jelenet: Várakozunk a zebránál. Egy család, anya, apa és három kisgyerek átmasírozik a tilosnál. – Nekik nincs piros! – mondják méltatlankodva az emberek.