Gondolatok

Anjin vendégül látta a házában Marikó férjét, Buntarót, aki felháborító viselkedésével megsértette a vendégjogot. A konfliktus úgy oldódott meg, hogy a vendég letérdelt Anjin előtt és bocsánatot kért, hogy megzavarta

háza harmóniáját. A két férfi megbékélt egymással, de vannak tettek, amit sosem lehet elfelejteni. – Marikó megértette a férjét, de nem volt képes kedvére tenni. – Buntaró végigjárta a bocsánatkérő útját, a japán teafőző ceremóniát, amit a felesége hálásan fogadott, de a kapcsolatuk nem épülhetett tovább, Marikó nem tudta megadni azt, hogy újra harmóniában éljen vele. –  Anjint furdalta a lelkiismerete az öreg kertésze miatt, hiába magyarázták meg neki, hogy ez így kellett elintéznie a házvezetőnek. A melankóliájából csak a földrengés tudta felrázni. Megmentette Toranaga nagyúr életét. Mit tett a nagyúr? Hivatalosan is szamurájjá avatta, a harcosok előtt, és két kardot is kapott, amit ugyanúgy viselhetett, mint a japánok. Most már mindenféle fegyverrel rendelkezhetett, lehetett az pisztoly, kés. tőr, bármi más. Bíztak benne, de azért figyeltek rá. – Marikó és Anjin kötött szerelem szövődött. Toranaga nem volt hajlandó elválasztani Marikót a férjétől, sőt felháborodott, hogy Anjin megkérte tőle az asszony kezét. – A japán nagyúr világosan látta, hogy mit tehet és mit nem. (Könyv: Clavell:  A  sógun)

A film címe: Shogun, a könyvé pedig "A sógun"...

Szerette volna nyugodtan átlapozni a magazint, de nem tudta a figyelmét arra összpontosítani, fáradt volt, kialvatlan, és mindig történt valami, ami elvonta a figyelmét.