Gondolatok

„Rabok legyünk vagy szabadok? – A szabadság ellentéte nem a rabság, hanem a belesimulás, az elszürkülés, a kényszerű alkalmazkodás.”

„Öt ötlet a szabadsághoz: 1. Használja ritkábban a „kell” szót!

2. Mesélje a megfelelő történetet! Szavaink magatartásunkat is irányítják. 3. Törődjön többet magával! Mi tesz bennünket igazán boldoggá, fókuszáljuk arra a területre kitartásunkat, akaratunkat! 4. Hagyjon fel az önbírálattal. Ha tévedtünk, hát tévedtünk… 5. Vegye elő a humorérzékét!”

„ Mit jelent számunkra a szabadság? Hogy szabadon dönthetünk az életünkről? Hogy lerázzuk magunkról múltunk nyomasztó, mázsás súlyait? Hogy nem társadalmi konvenciók, megmondóemberek döntik el, miről mit gondoljunk? A Nők Lapja összeállítása a szó legszemélyesebb értelmében vizsgálja a szabadságot, és mindent megkérdőjelez. A szabad akaratot is.”

Képzelje el, hogy holnap egy tökéletes napra ébred! Nem lesznek egészségügyi, magánéleti, anyagi természetű gondjai, megszűnik minden korlátozó erő… Végre egy nap, amikor minden úgy alakul, ahogyan szeretné!”

„Seren Kirkegand,a dán gondolkodó szerint a szorongást a szédüléshez lehet leginkább hasonlítani. Az, aki a tátongó mélységbe tekint, szédülni kezd… mégpedig a saját végtelen lehetőségeitől. – „Élsz vagy csak létezel?” – tette fel a kérdést a dán filozófus, aki szerint kockáztatni annyi, mint egy pillanatra elveszíteni az egyensúlyunkat. Nem kockáztatni pedig nem más, mint elveszíteni önmagunkat.”

„Al Ghaoui Hesna: Merj félni! – A félelem természetes emberi reakció, és miközben legyűrjük, a szabadság semmihez sem fogható érzését tapasztaljuk meg.”

„A személyes szabadság azért is volt központi kérdés a humanisták számára,, mert a tudás egyúttal a szabadságot jelentette, míg a dogmák elfogadása a kiszolgáltatottságot”

"A magyar tekintélyelvű nép."

(Vass Virág: „Rabok legyünk vagy szabadok?” = Nők Lapja 11. szám)