Gondolatok

Freddie Mercuri úgy tudott énekelni, hogy az emberek időnként sírtak, amikor hallgatták. (Queen énekese 1946-1991)

A történet mindig más, mint ahogy a mesemondók is mindig mások.

Mit akarhatnak tőled? Csak azt, amit te is megengedsz.

Mi kell, hogy uraljam a saját életemet?  – Tudom, hogy mit akarok, és azt is, hogy kivel akarom.

Mi kell, hogy uraljam a saját életemet?
Már a születésünkkel megkapjuk a karakterünk temperamentumát. Mit hozunk otthonról, mit veszünk át a külvilágból, mit ad az iskola, mit kapunk a társaktól?
Önismeret kérdései: Amennyire ismerem magam, annyira uralom saját életemet?
Mit mondanak rólam és én mit tudok magamról?
Kivel, kikkel vagyok együtt? Azonos hullámhosszon vagyunk, érdeklődünk egymás iránt, együtt dolgozunk…
Az életemet a magam képére tudom formálni, ha megtaláltam a helyem, akkor uralom is.
Több dolog érdekel, így az sem olyan bántó, ami nem olyan kellemes.
A lényeg az, hogy szívesen csináljam, amivel foglalkozom, ha pedig továbblépek, azt is lehet még változtatni mindaddig, míg el nem jutok oda, ahol testestül-lelkestül jól érzem magam. – Eljutottam ahhoz a munkához, ahhoz a kapcsolathoz, amelyben továbbra is fejlődöm és tettre kész vagyok. (Írtam a Fekete Párduc című filmről és Tamás provokált, az ő kérdésére adtam választ.)

Mi kell ahhoz, hogy uraljam az életem?

A kérdésre én sem tudom a precíz választ, de nagyon tetszik amit írtál róla. Látszik, hogy végig gondoltad. Amióta nem vagyok panellakó és nem 30 méter magasról nézem a növényeket észrevettem a fejlődést, változást és együttműködést a növények között. Szerintem nekünk is hasznosítani kellene a "növények tudását". Mérő László Új észjárások könyvében idéz egy állatokat jól ismerő szakembert, aki szerint az állatok pontosan úgy viselkednek, mint ahogyan azt az őket megfigyelő emberek elvárják. Ezt több példával alá is támasztja, ezáltal mutatva meg, hogy csak azt látjuk meg a világból, amire látásunk van, mást dolgokat nem veszünk észre. (Ezért olvasom újra ezt a könyvet, mert bővült a látóköröm ;)) Szóval szerintem az életem uralásához tudnom kell a célt is, és az nem a túlélés, nem a másik legyűrése, hanem ennél magasabb szintű dolog.

Na, ezért tetszett ez a mondatod, amivel szívből egyet értek: "A lényeg az, hogy szívesen csináljam, amivel foglalkozom, ha pedig továbblépek, azt is lehet még változtatni mindaddig, míg el nem jutok oda, ahol testestül-lelkestül jól érzem magam."

 

 
-

csurdu - Balogh Márta