Gondolatok

Az érzelmek megzavarhatják a figyelmet. Nem emlékezik az időpontra, ami elhangzott. Mégis azt mondom: az érzelmeket is kordában lehet tartani a tudatossággal, mégpedig úgy, ha tervezünk-szervezünk, akkor az információ, az időpont fontos tényező.

Visszakérdez, tudatosítja a megállapodást. – A céltudatos embert nem akadályozzák az érzelmek, hanem megerősítik.                                                             

Mikor nyomja el a tudás az érzelmeket? Ha többet gondolkodik, mérlegel, mint amennyit érez.

"Az Artamonovok" Gorkij: regénye, családregény. Ilja Artamonov, az apa karaktere bámulatos, olyan őserővel van megáldva, hogy amihez csak hozzányúl, megteremtődik, sikerül. Megalkotja a cégét. Egyik fiú sem olyan erős, hogy apja nyomdokaiba lépjen, széthullik a család. A történelem viharaiban összeomlik a hagyaték, a cég is. – Vajon, hány olyan ember él egy családban, aki képes összefogni, törődni a családtagokkal?

Gorkij regénye „Az Artamonovok” az apa őserejét, nagyságát rajzolja meg, aki emberközpontú, aki alkotó és teremtő ember, pozitív energiái feltöltenek minket. Dosztojevszkij regénye pedig a „Karamazov testvérek” lelomboz, döbbenetes, az apa tragikus véget ér. A téma kísértetiesen hasonlít a krimire, pedig az író szépirodalmat ír, méghozzá mesterfokon. Mondhatnám azt is, hogy ez a mű: pszichodráma, lélektani dráma. – Hogyan lehet emberként így gondolkodni, így élni?