Gondolatok

Minden ember a maga módján él? Igen, az egyik ember kevésnek érezheti, a másik soknak, a harmadik pedig éppen elégnek azt, ahogyan él. Ismerjük magunkat. Mit jelent a magunk módján élni? Azt is meg tudjuk valósítani, amit elterveztünk.

Milyen a mi tervünk? Magunkhoz mérjük, se sok, se kevés, éppen elegendő. – Ahány ember, annyi módon élünk? Nem erről van szó. Az életmód szemmel látható, vannak hasonlóságok benne, az emberek egymás között és egymás mellett élnek, maguk választják a keretet, amelyben élnek.

A kiegyensúlyozottság nem állandó állapot, előfordulhat, hogy kibillenünk az egyensúlyunkból. Mitől lehetsz kiegyensúlyozott? Ha van egy-két olyan tevékenység, elfoglaltság, amelyben otthon érzed magad, amivel szívesen töltöd az idődet, leköt, újra meg újra foglalkoztat, mindig megmarad az érdeklődésed. – A szakirodalom a flegmatikus vérmérsékletű embereket tartja a legkiegyensúlyozottabbaknak.

Jókai fantáziájából fakadt az amerikai párbaj vagy valóban létezett, ki tudja? Lényege: a párbajfelek felírják a saját nevüket egy papírra és egy kalapba dobják, sorsolnak, akinek a nevét kihúzzák, annak meg kell halnia, a megadott idő múlva. Lehet tíz-tizenöt év haladék, de a sorsa megpecsételődött. (Jókai Mór: Mire megvénülünk)

Valaki úgy felültette, megkárosította, becsapta, hogy arra inspirálta, amivel korábban sosem foglalkozott, mégpedig a bűnözők személyiségével, karakterével, világával.

Egy fiatal férfi vonzódik egy olyan hölgy iránt, aki csak ki akarta használni, hogy megszabaduljon a kellemetlen helyzetéből. Amikor a férfi megtudta, hogy a nő, az ő munkatársába szerelmes, megváltoztatta a magatartását és segítette, hogy a szerelmes asszony megint felkeltse az érdeklődését annak a férfinak, aki valaha a párja volt, de csalódott benne. – Vajon, többször előfordulhat, hogy egy férfi lemond egy nőről, a másik ember javára?