Gondolatok

A mesés kincsek mindig foglalkoztatták az írók fantáziáját. "Szegény gazdagok" Jókai regényének a hőse, Fatia Negra, pénzverdéjét lefoglalja az állam. Fekete István „A koppányi aga testamentumában” vitézségért

 adja a török aga kincseit Babocsai Lászlónak. Jókai "Arany emberében" pedig Tímár Mihály, az arany ember azért kapja a mesés török kincset, mert a hajójával megmenekíti a török agát. - Babocsai Lászlónak a szerencse mellé boldogság is társul, az aga lánya beleszeret, kölcsönös az érzelem. -Mihálynak csak a szerencse jut. Tímea a török aga lánya csak hálából megy hozzá feleségül, mert megmentette az életét, de csak névleges a házasságuk. - Fatia Negra nyughatatlan ember, a saját csapdájába esik, elveszíti a fejét. – A mesés kincs önmagában nem jelent boldogságot, sőt teher is lehet.

Előfordult, hogy megkértek, hogy írjak verset valakinek… Hogyan reagáltam rá? Éreztettem, hogy nem tudok ilyesmire ráhangolódni. Könyvlistát sem írtam. Össze lehet szedni a honlapomról, hogy melyek azok az írók és könyvek, amelyek figyelemre méltók, de az irodalom olyan tengernyi, hogy más forrást is lehet használni. – Ügy érzem, hogy az illemmel időnként hadilábon állunk.

Mellbevágó lehet az okítás, de én megköszönöm, ha figyelmeztetnek valamire, amit nem vettem észre, lehet az,  akár az illendőség is. Ha megsértődöm, elszalasztom a további kommunikációt? Igen, erről van szó.

"Előbb voltam anya, mint színésznő"  - mondta Schell Judit. Mégis sikerült összeegyeztetnie a családi életet és a színházi életet. (Oravecz Éva Csilla: „Az időt nem érdemes sürgetni…” Schell Judit = Nők Lapja, 51-52. szám) Hogyan élnek és gondolkodnak mások? Most éppen Judit van fókuszban. Mindig megtalálja a lehetőség anélkül, hogy keresné, azt teszi, ami adódik. 

A hibák legtöbbször nem a nemtudásból, hanem a figyelmetlenségből, a türelmetlenségből, a gyorsaságból adódhatnak.

A fiú hallgatta a lány beszédét az ünnepségen, és volt egy olyan mondat, amelytől világosság gyúlt az elméjében. Mégis meg kell látogatnia az apját a kórházban. Apa és fia ültek egymással szemben, nehezen ment a társalgás, a közeledés, de megtört a jég és a fiú az apját átölelte, és az ölelés viszonzásra talált. – Elég egy jó pillanat ahhoz, hogy az ember feloldja a neheztelését, és  visszataláljon a szeretteihez.

 

 

Irodalom, film...

Filmekről (szösszenetek) menüben, a csurdu.hu honlapon 189 filmről olvashatnak a látogatók, de gondolatok filmekről az Egyéb menüben, sőt hozzászólásokban is találhatók, amelyek nem részletezik a történetet, nem emelik ki az alkotókat, a szereplőket. – A filmekből, az irodalomból világosan látjuk, hogy hogyan változott korokon által a világ, az ókortól a napjainkig, és azt is, hogy milyen jövőképet álmodtak meg az alkotók.

-

csurdu - Balogh Márta

Fekete István: A koppányi aga testamentuma

„1585-ben a törökdúlta, vallonfosztogatta látrányi vidéken Oglu, a koppányi aga párviadalban fejét veszi Babocsai Gáspárnak. Egy év kemény vívólecke után a fiú, Babocsai László bosszút áll apja haláláért. Oglu tenger kincsével ráhagyja lányát, Dusmátát. A hozományra Kales vallon kapitánynak is fáj a foga. Orvul elfogatja Babocsait, és Szahin, az új aga fia mellé záratja Bolondvár penészes börtönébe. De Bogics Márkó és Csomai kapitány álruhában kiszabadítja a foglyokat, akik életre szóló barátságot kötnek, és egy döntő csatában legyőzik a vallonokat. Babocsai és Dusmáta egymáséi lesznek.”

-

csurdu - Balogh Márta