Gondolatok

Ha az ember elejét veszi a hamisságnak, a szélhámosságnak, akkor minden ember jobban járna, a szélhámos kivételével.

Egy-egy pillanatnyi helyzet folytán, összesűrűsödnek az érzelmeid és a gondolataid,  csak úgy kimondasz valamit,

ami nem fedi a valóságot és nem is igaz.

A viselkedésben is megnyilvánulhat az érzelmek és a gondolkodás többféle árnyalata. Amit tettünk, és amit nem tettünk, kísért minket egy életen át? Előfordulhat.

Megmentelek, de nem kérek cserébe mást, csak az elengedést. Légy szabad te is!

Mit mondanak a klasszikus írók a szerelemről? Az egyetlen nagy érzelmi élmény, szenvedélyes szeretet, ami ritkán örök.

Mire valók a szavak? Mindenki tudja, mégpedig azt, hogy szóból ért az ember, még az érzelmeinket is így erősítjük meg, sőt azért is fontosak, hogy szépirodalom és szakirodalom szülessen.

Mikszáth: Noszty fiú esete Tóth Marival

Mikszáth Kálmán Tóth Marija mesés gazdagon Amerikából hazajön a családjával Magyarországra. A tapasztalatai szerint nem a szívét akarják elnyerni a férfiak, hanem a pénzét. Az 1937-es film rendezője bebizonyítja, hogy Noszty Feri szerelmes a lányba, aki hol bízik benne, hol nem, de a film végén egymásra talál az ifjú pár. – A régi magyar filmek különös báját élvezhetjük, ha látjuk a filmkockákat-képeket.

Az 1960-as film többet mutat Mikszáth korából, a dzsentri világból, és inkább a Noszty fiúra fókuszál, nem pedig Marira. Noszty Feri kalandos úton ismerkedik a lánnyal. Egy szélhámos magabiztosságával megnyeri őt, jól érzi, hogy rabul ejtette a lány szívét. Az apa azonban résen van, utána jár a lánya jövendőbelijének, és úgy dönt, hogy megleckézteti Nosztyt. Hatalmas vendégsereg jön a lakodalomra, esznek-isznak, jól érzik magukat, de Tóth uram bejelenti, hogy elmarad az esküvő, visszautazik a család Amerikába. – Ha az ember elejét veszi a hamisságnak, a szélhámosságnak, akkor minden ember jobban járna, a szélhámos kivételével.

-

csurdu - Balogh Márta

A pármai kolostor

Fabrizio (Fabrice) del Dongo egy olyan fiatalember, aki mielőtt kolostorba vonulna, meglátogatja a szép, fiatal hercegnő nagynénjét, akit legjobb barátnőjének tart. Kellemesen töltik egymással az időt, ahogy ezt egy hercegnő meg is engedheti magának. Fabrice papnak készül, de nem azonnal, még kalandozik, ismerkedik a szebbik nemmel. Sikerei miatt még a király is féltékeny rá. Csapdába esik, börtönbe kerül. Mit tesz a magányos lét, valamint a kis börtönablakon keresztül látott kert és a vonzó, szép fiatal hölgy, Clelia, aki a virágokat és a madarait gondozza? Szerelmet ébreszt Fabrice szívében, de a lány nem lehet az övé, így hamarabb megkezdi papi hivatását a pármai kolostorban. – Mi készteti változásra az embert? Ha szembesül azzal a valósággal, ami cselekvésre ösztönzi. ("Stendhal A pármai kolostot" : mind a film, mind a regény figyelemre méltó.)

-

csurdu - Balogh Márta