Gondolatok

Ennyire vagyunk képesek – mindig ezt mondod. – Igen, ezt mondom, hogy ne legyek sértő.

Ida céltudatos nő volt. Zokon vette, hogy az apja pénzért vett neki férjet. Névleges házasságot kötött. Idegenként bánt a férjével, így éltek

egymással, csak társaságban játszották meg a boldog házasok szerepét.  A közös élet azonban felébresztette Ida érdeklődését a férfi iránt, bár nem mutatta, hogy az érzelmei megváltoztak volna. Mi történt a férfivel? Érzékeny, családszerető férfi révén, megérezte, hogy Ida változott, időnként rokonszenvezik vele, sőt aggódik érte, szeretni tudja, így az elérhetetlen nő elérhetővé vált számára, és az érzelmei viszonzásra találtak. A szeretet és a tisztelet kölcsönös. – Gárdonyi Idája végül megtalálta az igazi férfit, akire a szíve oly nagyon vágyott. – "Ida regénye" : mind a könyv, mind a film figyelemre méltó.

Idegesítjük egymást? Igen, ha úgy jön ki a lépés.

A becsület érték, és a becstelenség, a bűntények értékvesztést okoznak a társadalomban.

Monte Cristo grófja...

Többféle filmes feldolgozását néztem meg Dumas regényének, a "Monte Cristo grófjának". Ismerjük a romantikus, kalandos történetet. Tudjuk, hogy kik éltek vissza a fiatal hajóskapitány, Dantes  jóhiszeműségével. A börtönben Faria abbé művelt embert farag belőle, közben azon dolgoznak, hogy megszökhessenek. Íf várának börtönéből való szabadulása csodaszámba megy. – A mesés kincsek nyomán a világ egyik leggazdagabb embere. Rangot, tiszteletet vív ki magának. Jól megválogatja az embereit maga mellé? Olyannak ismeri őket, amilyenek. – Monte Cristo grófja, Dantes elérte a célját, megbüntette azokat, akik tönkre tették, de számos ember életét pedig jobbá tette. – A legtöbb feldolgozás Dantes, a főhős és Mercedes boldogságával zárja a történetet, de vannak drámai hatású lezárások, amikor hol Dantes, hol pedig Mercedes választ más utat. – Aki másnak vermet ás, maga esik bele? Az ármánykodás ármányt szül, de az is igaz, hogy Dantes ármánya igazságtétel, amit önbíráskodásnak is lehetne nevezni, mégis rokonszenvezünk vele. – A regényes megoldások hasonlóak egy másik könyv. Sándor Mátyás romantikus eseményeivel, és valószínű, hogy Verne tanult Dumas-tól, hiszen kortársak voltak. – A két regényhős Edmond Dantes ( Monte Cristo grófja) és Sándor Mátyás, mint a mesebeli alakok legyőznek minden akadályt és érvényesülnek.

-

csurdu - Balogh Márta