Gondolatok

Milyen egyensúly van az életben a művészet által? Olyan, amilyet az ember maga teremt meg magának.

"A Fahrenheit 451 egy 1953-ban megjelent disztópikus sci-fi regény Ray Bradbury tollából.

A regény egy olyan jövőbeli Amerikában játszódik, ahol betiltották az olvasást, és elégetik a könyveket. Központi témája a televízió irodalomra mért negatív hatása, és felhívja a figyelmet az olvasás és az önálló gondolkodás fontosságára. A Fahrenheit 451-ben ábrázolt társadalom kártékony hatásúnak találja az irodalmat; információt csak televíziós műsorokból és képregényekből lehet szerezni, melyeket erőteljesen meghamisítottak és cenzúra alá vetettek..."

A garázda ember kihasználja a joghézagokat, a lelkes, jóhiszemű embereket, és szégyentelenül csal, lop, rabol, így gazdagodik mások kárára.

Önteltség

Sebastian Blood nem jól mérte fel a helyzetét Slade-vel szemben, ezért halállal fizetett. Slade nem tűrt meg senkit maga fölött, mindenkit legyőzött mindaddig, míg Oliver meg nem mutatta neki, hogy méltó ellenfele. Meglepte Slade-t, aki a saját csapdájába esett, és nem kerülhette el a börtönt. – A mindennapi életben, a valóságban is előfordulhat, hogy valaki éppen az önteltsége miatt esik csapdába.

-

csurdu - Balogh Márta

Orwell: "1984" könyve inspirált

"Ray Bradbury 1953-ban készült Fahrenheit 451 című művében a disztópia az 1984-ben megjelenőhöz hasonló elemekből épül fel. Elég valószínű, hogy a híres lengyel sci-fi-író, Stanisław Lem az 1984 hatása alatt írta Éden című regényét. Ez a mű ihlette továbbá Gheorghe Paun 1994 c. regényét, amely az eredeti parafrázisának is tekinthető. "

-

csurdu - Balogh Márta