Gondolatok

Megkérdezték tőlem, hogy érdemes-e megnézni a „Könyvklub” című filmet? Ha fáradtan mész el, nem biztos, hogy magával visz a "bohózat". Előtte mi ketten fizikailag fáradtunk el. Jól megtáncoltattak minket, a valódi értelemben, meleg is volt,

és utána a moziban jólesett leülni és a filmre figyelni. Ha úgy mész oda, hogy akármilyen is lehet, és nem vársz a filmtől sokat, akkor lehet, hogy Téged is megnevettet.

A Dózsa György úton, egy saroknál mindig megálltam a virágoskert mellett. Percekig nézegettem. Kiderült, hogy az egyik örömtáncos társam alkotása, ami nemcsak az emeletes ház előtt van, hanem a ház mellett is folytatódik, mégpedig bokrok és fák is vannak a kertben. A szomszéd is kedvet kapott a kertépítéshez, és kertészek, kertépítő társak lettek, így szebb lett a környék. – Ahogy sétálok a városban egyre több új virágoskertet, fát, bokrot és zöldet találok.

Rakjátok keresztbe a lábatokat! – ez az új lépés. Nem mozdult a lábunk. Én is csak álltam és néztem, mint borjú az új kapura. Végre elindult keresztbe a lábam. Hogyan tovább?  Lépj ki és zárj! – Látjuk a lépést, fogalmilag memorizálunk, fejben dől el minden, és már táncolhatunk is. – Aki szeret táncolni, az szívesen gyakorolja ezt a mozgást, mégpedig a táncot, ami zenére még jobban megy.

„Természetesen nem élcelődni akarunk a színésznők korával, csak filmjük, a Könyvklub - avagy az alkony ötven árnyalata – eredetileg csak Könyvklub, a magyar forgalmazónak csak közvetlenül a bemutató előtt ugrott be egy vicces alcím, ami a történetre is utal. – Négy idősebb hölgy a könyvklubban, amelyet már harminc éve visznek közösen, terítékre nem kerül a népszerű erotikus regény, A szürke ötven árnyalata, a néző pedig nyilván arra gondol, Jézusom, mit olvashattak eddig? Persze mindegyikükből előbújik a végzet asszonya… Az persze némileg zavaró, hogy pont egy olyan gagyi regény, mint A szürke ötven árnyalata szabja meg valakinek, sőt, többeknek is az élethez való általános hozzáállását, vágyait és egyebeket, de tekintsünk el mindettől, mert ez csak egy ürügy. Ürügy arra, hogy a csokorba szedett nagyszerű színésznők, és végre leírjuk a nevüket, Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen és Mary Steenburgen együtt játszanak, és igazán élvezzék ezt. És hát jól csinálják, minden rutinjukkal, tehetségükkel. – A lányokhoz pedig hozzácsaptak pár hasonlóan ismert nevet, Andy Garciát, Craig T. Nelsont, Don Johnsont és Richard Dreyfusst is. " (NET) – Kevesen voltunk a moziban, inkább fiatalokat láttam. - Hogyan él a négy idősebb nő a filmben? Nem hasonlítható az átlagos élethez. Vagyonosak. Minden luxus megadatott nekik, mégpedig a nagy ház, a különféle szolgáltatások, a "Könyvklub" pedig a barátnők egyik közös játszótere. – Sokat nevettünk. Az Örömtánc programunk után folytattuk a kikapcsolódást ezzel a filmmel. Jó passzban voltunk, igazán szórakoztunk, nem bántuk meg. – Vicces? Igen, jól sikerült film, és nem a valóság.