Gondolatok

Balzac, az íróóriás visszatér hozzánk? Ki mit ért ebből a mondatból, ami többet mond önmagánál? Azon múlik egy könyv sikere, hogy mit mond a „kritikus” vagy az ajánló róla? – Nem gondolom, hogy más mögé kell bújni, ha

írunk valamit, mégis előfordul. A saját megérlelt gondolataink kihez jutnak el, csak olyan emberhez, aki megérzi, hogy a könyvnek értéke van. Több van benne, mint gondolnád. Ahányszor kézbe veszed, annyiszor újat ad. Mit sugall a Zümmögők vagy A Hóember lét? A szövegek allegóriák, drámaiak, mégis könnyűnek hatnak, pedig nem a legyekről és a fecskékről, és nem is a hóemberről szólnak. Megharcolt világ. Tömören vissza tudja adni az életet, anélkül, hogy órákat töltenél az olvasással akkor, amikor „Az Élet él és élni akar”.

Mi bánt? Rossz irányba megyünk, felcímkézik az embert. Címkézhet valaki? Igen, Érzi, hogy ezt teszi? Ki tudja? Címke lehet a szerző mellett a nyugdíjas, és az is címke: amatőr szerző. A negyedik könyv van górcső alatt? Igen, csak kevés szó esik a műről, inkább a mellékes jut érvényre. Az írók többször ajánlják a művüket valakinek vagy akár több személynek is, és egy szó sem esik róluk a könyvben… Ha skatulyába gyömöszöljük a szerzőt, megfosztjuk az életterétől, pedig „Az Élet él és élni akar”.

Az első könyvem szövegeit negyven év alatt született írásokból válogattam...

Megoldások: 1. Hogyan pakoljuk el a bútort, hogy legyen táncterünk? Rövid morfondírozás után, elrendeztük, lett helyünk a táncra. 2. Felesleges egy nyakszalag? Nem gond, kettő lesz a nyakamban.