Gondolatok

Az egyik barátom mondta, ha egy telefon hol működik, hol nem, akkor a telefon haldoklik, megszűnik létezni, vége van. Nem szívesen mondtam le róla, nagyon hozzám nőtt. Eszembe jut, hogy régen mit mondtam apámnak:

ó, apukám, nem kell vele foglalkozni, az csak egy tárgy volt! – Most már én is érzem, hogy a tárgyakhoz is kötődhet az ember…

Simogatós telefon… Sokféle alkalmazás és menü nekem nem szükséges.  Egyetlen dolog érdekel, hogy telefonálni tudjak. Próbálgatom a simogatós telefont. Kéretlenül jönnek a hivatkozások. Éppen abban késedelmes, amire szükségem lenne, ha több embert akarok hívni egymás után. Mindig ugyanazokat a neveket adja, vagy az üzenetekre kapcsol, sőt elsötétedik. A hívásokat gyakorolni kell! Ha késik a letevéssel, akkor viszi a pénzt? – Vajon meddig működik egy simogatós telefon?

Hát igen, ez már egy másik világ. Neked, illetve korosztályodnak a mobil telefon is újdonság volt, a simogatós telefon pedig nem is telefon,  hanem egy számítógép, amivel még telefonálni is lehet. Ezt érzed rajta. 

Azért sötétül el, mert a kijelző működtetése viszi el a legtöbb energiát, így takarékoskodik. Ha ügyes vagy és jó az akksi, elég két naponta tölteni. Az sms írás helyett, ha van internet, akkor a mikrofonra nyomva diktálhatsz is neki. Megérti a magyart ;). Anyósom a kicsi betűkre panaszkodik, az sms íráshoz ún. T9 billentyűzetet (olyan, mint a régi nyomógombos telefonoknál) fogok neki telepíteni. - Meddig működik? Talán 3 év, de utána sokkal könnyebb az átállás az új telefonra. Illetve mindig lesz valaki a környezetedben, aki azért vesz másikat, mert az ő igényeinek már nem felel meg, de neked még jó. – Én ritkán telefonálok az enyémmel, de annál gyakrabban olvasok újságot, navigálok, közlekedési dugóból kiutat keresek, kirándulásnál tájékozódom (akár iránytűnek is használom) és persze megnézem, hogy volt-e elég eső, vagy milyen lesz az idő. – Utazáskor ez a menetrend, és ha kíváncsi vagyok, hogy a családom éppen hol van, akkor is a "telefont" használom. – Néha matek egyenleteket oldok meg vele, és persze a bankszámlát is ezen keresztül kezelem. – A naptáramban látom a többiek elfoglaltságát is és az ötleteimet, bevásárló listákat is itt kezelem. –  Bár Facebookot nem nagyon használok, de az sms helyett viber üzenetet használunk, mert ott képet is lehet küldeni, illetve videotelefon is egyben. (Ebben a pillanatban kaptam Rékától, hogy 87%-os lett az angol írásbeli.) – Fényképezőgép helyett is használom, bár nem profi kamera, de a kisgépekkel vetekszik a minősége és utána még térképen is látom, hogy hol fényképeztem. A céges használatról még nem is beszéltem, de ezen a raktárkészletet is megnézhetem. (Szóval tényleg ritkán telefonálok vele;) (B. Tamás)

Amíg nem éljük meg azt, amit mások megélnek, addig nem biztos, hogy igazán megértjük őket.