Gondolatok

„A gyermekkori emlékek transzpozíciója leginkább A szamárbőr, A völgy lilioma és a Louis Lambert című regényekben találhatók meg.” (Könyv: Martonyi Éva: Poétika és narráció Honoré de Balzac Emberi színjátékában)

„A szamárbőrben” inkább egy fiatalembert láthatunk, aki próbálgatja magát, ismerkedik a szerelemmel, gazdag szeretne lenni és minden jót meg akar élni, amit csak lehet. A szamárbőr változást hoz az életében, minden visszájára fordult annak, mint amit, korábban élt, visszafogta magát mindaddig, amíg rá nem talált az igazi szerelem, az álmok királynője.

„Charles öt esztendővel idősebb nálam, s olyan szép gyermek volt, amilyen szép férfi most, apám kedvence, anyám szerelme, családom reménye – tehát a ház uralkodója. Erős, jó növésű fiú volt és preceptor ügyelt rá. Engem a csenevész, beteges gyereket, ötéves koromban beadtak fél bennlakónak a város egyik intézetébe.” (Regény: Balzac: A völgy lilioma)

Olyan elszomorító tény, hogy egy negyvenéves ember nem képes megtalálni a saját útját, és azzal szórakozik, hogy keresztbe tesz másoknak, pedig minden embernek megvan a maga gondja.

Van, akinek számtalanszor meg kell ismételni azt a tényt, hogy elfoglalt vagyok, mostanában nem alkalmas az idő a kapcsolatra…