Gondolatok

A generációk között lehet összhang? Igen, ha a tisztelet még él az emberben, akkor is, ha magunkat tartjuk a legjobbnak…

Nagyon egyszerű számtan rejtvény volt a Face-n. Mi a tanulság? A jó megfigyelés elsődleges, megváltozhat a jelek

száma… Többféle értelmezés lehetséges, ha mindet felírod, akkor benne lesz a jó is. – Az eredménynek utánanézel, az új szabály felismerése megmaradhat a fejedben.

Eszembe jutott a számítástechnika, amikor volt olyan pillanat, hogy ráéreztem a példa elvére, vagy a kémia dolgozatnál is előfordult, hogy magam sem tudom hogyan, de csak nekem sikerült a gimnáziumban megoldani a feladatot. – Nem hiszem, hogy meg tudnám ismételni, hiszen inkább humán érdeklődésű vagyok, de az is igaz, hogy elemző-szerkesztő adottsággal. 

Tudjuk: az átlagos női agy többféle információt képes begyűjteni rövid idő alatt, mint a férfiagy. Ezért is mondjuk, hogy kell mindkettő adottság, hiszen csak így lehet teljes az életünk. A férfi megmondta a „tutit”, ezzel le is zárta a témát. A nő még válaszol neki udvariasan, de ő már továbblépett.  . – Női agy –férfiész? Ha belegondolunk, megoldjuk a rejtélyt. (Többször idéztem korábban: ajánlom! Anne Moir- David Jessel: Agyszex (Női agy – férfiész?) című könyvből a csurdu.hu honlapon.)

Időnként agyrém, ahogy beszélünk. Az érdeklődés minden embernek szíve joga. Oda megyek, és azt teszem, amit meg tudok tenni, amire nagyon kíváncsi vagyok azt meghallgatom,,. – Miért gondolod, hogy csak az a jó, amit te jónak látsz?

Mennyi az idő? – kérdeztem egy idősebb járókelő férfitől. – Még fiatal az idő, egy óra múlt tizenhat perccel – válaszolta. – Talán gyerekkoromban hallottam utoljára ezt a kifejezést: fiatal az idő,

Szente Tünde: Eszterlánc: Az interneten nagyított képen láttam az „Eszterláncot”, amit gyerekkönyvnek gondoltam. Meglepődtem, amikor megláttam a kötetet, a valóságban normál alakú, amely nem nagyobb a Szilánkok című könyvemnél és felnőtteknek szól. Hogyan született meg a könyv? A Dunaújvárosi Hírlap Életmód Eszterlánc rovatából, majd a Hétvége mellékletbe átkerült Eszterlánc írásokból, amiket Szente Tünde évek óta ír. Most könyv alakban jelent meg újra az első száztíz esszé. – A kötet szép nyitánya „A floroholista” növényei: „Képtelen betelni a zöldek árnyalataival, a színek sokaságával. Színkorszakai vele együtt változnak. Egy időben a rózsaszínre esküdött, túl van a lila korszakon, jelenleg a fehér színűek látványától gyengül el. Megfejthetetlen számára az érzés, ami olyankor átfut rajta. Talán ők testesítik meg az életigenlés és a szépség eszenciáját?” – A kötetet zárja „Eszter hagyatéka”: „Eszter lelke mélyéről szívszorító érzéseket hozott felszínre a kisregény újraolvasása. Meggyújtott egy mécsest, majd a párologtató aljába csúsztatta, a fölül levő víztartályba illóolajat csepegtetett, beült a kényelmes fotelbe, magára húzta a plédet és nagyot sóhajtva kinyitotta a könyvet.” – Mit érzek, mit mondhatok Szente Tünde esszé kötetéről, az Eszterláncról? Mint amikor egy zenekar játszik, olyan nekem ez a könyv, sokféle hangszer szól benne, és mindegyik más-más hangot ad.