Gondolatok

Még élek. Vannak rokonaim és barátaim. Tudok mozogni, ha összeszedem magam. A karakterek nagyon érdekelnek. Ráérzek az emberekre, de nem valószínű, hogy minden formában. Engem is meg tudtak lepni, holott voltak

előzmények, jelek, csak elhessegettem azokat. Ennek ellenére nem akarok lemondani arról, hogy emberekkel találkozzam, de leginkább a barátok társaságában. Már nem vágyom új ismeretségekre sem, a csak idegenek társasága nem vonz. Azokra a programokra időnként elmegyek, ahol teljes a kikapcsolódás, mozgás van és zene. Az olvasás, a filmezés, a beszélgetés, a szemlélődés és az írás a lételemem. – Miért írtam ilyesmiről? Benne vagyok a korban, bármi megtörténhet velem, mint ahogy a buszbaleset traumája, a gerinctörés is megtörtént. Nem kellene ezt elfelejteni? Nem lehet, a szegecsek eltörtek, de benne maradtak a csigolyákban. Az egészségi állapotot a mozgásban korlátozza, ami létfontosságú az ember számára. Minél több a mozgás, annál több az egészség… Tennem kell azért, hogy megőrizzem a viszonylagos egészségi egyensúlyomat. Aki megérti a másik embert, az nem felejti el, hogy ki mivel küszködik az életben. – Ha az emberben a rosszat el tudja fedni a jó, a gondolkodásában több lehet a pozitív.

Időnként teljesen lemerül az energiám, ilyenkor sokat kell dolgoznom azért, hogy bármit is meg tudjak csinálni. Ha pedig tényleg megoldottam valamilyen feladatot, akkor képes vagyok megveregetni a vállam, örömöt érzek.

Ne okozz másoknak kellemetlenséget egy boltban, még akkor sem, ha igazad van…

Balzac Emberi színjáték összefoglaló címen száznegyven könyvet tervezett, amelyből kilencven meg is valósult. Az egyik legismertebb műve: a Goriot apó. A legjobb regénye pedig: az Elveszett illúziók, amelyből nagysikerű film is készült, mint ahogy több regényét is megfilmesítették. – Sosem felejtem el a kanonok alakját, aki úgy élt a filmben, mint a jó ember a rosszak között, pedig korántsem ez az igazság.