Gondolatok

Szabad a gazda? Megmondhatod. Mindent lehet?

Több mint matematika: Hogyan lesz a kettőből három vagy még egyre több? Hogyan lesz a kettőből egy vagy még annyi se?

Alvóka: Csak egy kicsit leteszi a fejét a párnára. Csak egy kicsit ledől, pihenni. Csak egy kicsit szendereg, alszik egyet. Csak egy kicsit szundít egyet délután. – Mit tett Alvóka? Átaludta a délutánt. 

Gyereklányként is kitűnt ügyességével, mozgékonyságával, okosságával. A fiúcsapat elfogadta őt vezérének. Mindent megtett azért, hogy az ő csapata győzzön, kiállt a társaiért. Az egyik fiú különösen közel állt hozzá, együtt voltak jóban-rosszban. – Már gyermekkorban megmutatkozik az ember természete, ami felnőtt korában is jellemző rá. Ahogy ez a lány is szemfüles, igazságszerető, leleményes, tanult-művelt és másokért is tenni képes felnőtt lett.

Azt tette, amire képes volt, nincs ebben semmi rossz, csak félre vitte a programot.

Bárki belelovalhatja-beleviheti magát olyan érzelmi kátyúba, ahonnan nem könnyű kikecmeregni.

Ha példát találok a helyesírás kettősségére: az irodalmi szövegben, Shakespeare Hamlet-jében „belelovallja magát”; a helyesírási szótárban pedig „belelovalja”, akkor választható mindkettő?

Ahhoz, hogy valaki megváltozzon, nagyon komoly elhatározás szükséges, sőt a megélt traumák egyértelműen rákényszerítik erre.

A sokféle teendő mellett is megmarad udvarias és segítőkész embernek?

Nézőpontok: Az ember leginkább csak arra néz, ahol éppen munkálkodik. Ha visszanéz, valamit ott hagyott az előző helyen. Ha pedig előre is néz, megfontolja, amit tesz, akkor szereti kézben tartani a dolgokat.

Kiemelem a szövegből...

Ha példát találok a helyesírás kettősségére: irodalmi szövegben, Shakespeare Hamlet-jében „belelovallja magát”; a helyesírási szótárban pedig „belelovalja”, akkor választható mindkettő?

-

csurdu - Balogh Márta