Gondolatok

„A magyar nyelvben a szeretet vagy szerelem szavakkal írjuk le, ha valaki vagy valami fontos számunkra. Az ókori görögöknek azonban külön szavuk volt a családi, rokoni szeretetre (sztrogé), a vendéglátó szeretetre (xénia), a vágyakozó szexuális szeretetre

(erósz),a baráti szeretetre (filia), vagy az említett önzetlen, elfogadó, feltétel nélküli szeretetre (agapé). Kapcsolataink mélységét a figyelmesség, az elfogadás, megértés, illetve a szeretet mértéke határozza meg…” (Szakács Anna: A szeretet művészete: Feltétel nélkül, pozitívan)

A szeretet mibenléte sokat foglalkoztatott azóta, mióta elolvastam A szeretet művészete című könyvet  Erich Fromm-tól. Mindig is éreztem, hogy többféle szeretet van.

Egy igazán becsületes férfiben a bizalomvesztés, az állásvesztés olyan traumát okozott, ami az egészségét is kockáztatta. A család és a férfi tehetsége együtt valamennyire feloldotta a traumát.

Még egy egyszerű ügyintézés is több lépésből állhat. Milyen lépésekből? Elképzelés, tervezés, szervezés és ráadásul türelem és kitartás szükséges a végrehajtáshoz. – Nagyon várt egy ajánlott küldeményt, szerette volna, ha minél hamarabb megkapja. Érdeklődött a postán a küldemény felől. A feladószelvény azonosító számát kérték, hogy kereshessék. Tudta, hogy írnia kell, ha telefonon megkapja a feladótól a számot. Bement a boltba, vett egy tollat. Sikerült telefonon megkapni az azonosítót. Újra kivárta a sort és hozzájutott a küldeményhez. - Minden nap más az ügy... a feladat... de vannak ismétlődések is. Ki hogyan éli meg? Személyfüggő...

Zsibivel a kilencvenes évek végefelé ismerkedtünk meg. Azóta nap mint nap váltottunk szót egymással, amíg lehetett. Sokat nevettünk. Szerette a humoros oldaláról felfogni a dolgokat. Szórakoztatóan tudott beszélni még a hétköznapokról is. Hiányzik.

Nem hiszek abban, hogy az íróknak, kritikusoknak az a jó, ahogy én írok. Pozitívan: hiszek abban, hogy jó az, amit én írok. Bennem néhány éve ért meg ez a műfaj, a szösszenet, a lírai szösszenet. Úgy érzem, hogy az irodalomnak a szösszeneteket, a lírai szösszeneteket, a verseket adom, akár blogger-író is lehetek. A rövidség arra jó, az olvasó hamarabb túljut a szövegen, valami mást él meg, mint a saját világa, mégpedig rövid idő alatt.