Gondolatok

Ha rátaláltál az utadra, akkor már fel sem merül benned, hogy mi a könnyű és mi a nehéz?

Mitől frissül fel a lélek? Ha képes vagy a fejlődésre.

Mitől fejlődhetsz? Ha képes vagy önállósulni, tanulni, tevékenykedni, változni, jó kapcsolatokat kiépíteni… 

„Hősnek”, példaképnek tartom azt az embert, aki többet dolgozott a társadalom értékeinek megőrzéséért, fejlődéséért, több időt szentelt a munkájának, a hivatásának, mint a családjának.

Aki valamilyen hangszeren szeret játszani, az teljesen feloldódhat a zenében. A jótékony zenehallgatás is frissítő hatással lehet a szellemre.

Apa nyomdokaiba lépett az idősebb bátyám. Született intelligenciával rendelkezett. Mind a tanulásban, mind a tevékenységben nagyon jó volt. Apa korán befogta a műszaki-technikai munkákra. Szívesen oldott meg minden mestermunkát és szervezőmunkát. Technikumot, majd műszaki egyetemet végzett. - Elég sokáig csak gyűjtögetjük a tapasztalatokat, mindent befogadunk, ami adódik, ami gazdaggá tehet. Arra ügyeljünk, hogy a gyerekeink megtalálják azt, amit igazán szeretnek, azzal játsszanak, hogy kifejlődjön bennük egy-két olyan tevékenység, ami boldogságot, megelégedést, megélhetést nyújt majd az életükben. Ha nincs olyan tevékenység, amelyben otthon érezzük magunkat, akkor valamit nem tanultunk meg gyerekkorunkban.

Könyvtár – magyar szakos vagyok, és irodalomból írtam a szakdolgozatomat. Jókait választottam, mégpedig az „És mégis mozog a föld” című regényének a műközpontú elemzését. - Gyermekkorban is nagyon sok kötelező és egyéb irodalmat olvastam, ami éppen a kezembe került, még a két jóval idősebb bátyám könyveit is elolvastam. Emlékszem, hogy főiskolás koromban, Dreiser Amerikai tragédia regénye után Szilveszterkor kezdtem el olvasni Thomas Mann Varázshegyét, mindkettő igazi irodalmi csemege. Maupassant Gömböc novellája, vagy Prosper Mérimée Carmen kisregénye felejthetetlen maradt. 

Zsibinek volt humora, szeretett játszani a szavakkal, állandóan foglalkoztatta a szellemét. Ken Follett Katedrálisát; John Grisham írót, A cég és a többi könyveit; Bulgakov Mester és Margarita regényét miatta olvastam el. Emlékszem többször említette a Rowling-tól a Harry Potter könyveket, mire nekiálltam az ifjúsági regényeknek és néhány nap alatt elolvastam az első négyet, majd a többit is, ahogy megjelentek, Zsibi pedig németül hamarabb hozzájutott. mint én magyarul.