Gondolatok

Olyan bizalmat kapott, amit szinte fel sem fogott, csak kihasznált.

Milyen beszéd ez? – kérdeztem rá. Már annyira megszokta a durva szavakat, hogy szinte fel sem fogta a mondatomat. – Mindenki így beszél – hebegte-habogta.

Miből tudjuk, hogy figyelt-e a társunk? A válaszából.

Egy idősebb ember könnyen bölcselkedhet, hiszen már elért oda, ahol már megteheti.

Van olyan zseni, aki gyermekkora óta, természeténél fogva bölcs, de nem található meg minden bokorban, ritka, mint a fehér holló.

Reális lehetősége bármely embernek, hogy összeszedje magát akkor is, ha bánat érte vagy nem úgy mennek a dolgok, ahogy ő szeretné.

Csurdu: Szálak

Nem én kötök szálat hozzád, a vérség köt minket egybe. Aki nem ismeri a vér szavát, az nem élte meg a testvérséget? Egy testvérre legyen gondod, még akkor is, ha messze él. A messzeséget sokszor nem a tér adja, hanem a lélek rejtélye. Vajon, hogyan távolodhat el az ember? Az öregség és a betegség okozhatja, megváltozhat a személyiség. A hajlama pedig arra viszi, amerre könnyebb lehet az útja. Milyen a magatartása, a viselkedése? Elégedetlen, tele van indulattal, nem akar más semmit… A szálak egyre kopnak, mint ahogy a szervezet. – Az egészben pedig az a biztos, hogy egy vékony szál mindig megmarad.

Tudjuk, hogy a belső mosoly kisugárzik, aki szeret, abban mindig él. 

Vajon, milyen életünk lett volna. ha mindezt tudtuk volna, amit most tudunk? Fantáziálhatunk róla, de inkább csak a téma kedvéért, amit nem kell olyan nagyon komolyan venni. 

 

Kiemelem

Hogyan lehet az ember határozott? Ha felépítem magam. Mi kell hozzá? Tudja, hogy ki vagyok. Szerencsés lehetek akkor, ha az önismeretemet folyamatosan fejlesztettem. Tudom, hogy mit akarok, van elérhető célom. Ha meghoztam egy döntést, elfogadom az eredményt is. Aggódom az akadályok miatt? Előfordulhat, de leszoktatom magam. Milyen energiákat tudok mozgósítani? Mindazt, ami motivál, ami a kedvenc tevékenységemhez kapcsolódik. Lehetnek félelmek, drukkolok? Ez is egészséges lehet, jobban felkészülök a feladatra. Menet közben is van lehetőség a javításra, ha rágondolok az új lehetőségre, az új megoldásra, nem döbbenek meg, ha leblokkolok… „Ha úgy látom, hogy rossz úton haladok, akkor beismerem, és áttérek egy másik irányba. Mi lehet aktuális és mi nem az? Mindenesetre hagyok magamnak egy kis időt, hogy eldönthessem, hogy valóban megéri-e dolgozni rajta, vagy jobb, ha inkább feladom.” - Tudjuk, hogy a jó döntéshez idő kell, mégis vannak helyzetek, amikor gyorsan kell dönteni, meg kell tenni. – A határozatlanság minden emberre jellemző lehet bizonyos pillanatokban, helyzetekben. Aki sohasem bizonytalanodik el, az nem is ember? Van benne valami.

– Mi az érdekünk? Az, hogy a határozottságot fejlesszük magunkban. Számtalan módja van az önbizalom megerősítésének. Amivel foglalkozunk, ahhoz nagyon értsünk! Olyan kapcsolatokat építünk, amelyek megerősítenek minket, azonos hullámhosszon vagyunk. Nem sajnáljuk a fáradságot arra, hogy mozogjunk… „Ép testben, ép lélek lakozik.”

-

csurdu - Balogh Márta