Gondolatok

Azért bántott meg, hogy fényezze magát. Nem bírta elviselni, hogy neked más öröme is jólesik. 

Meg akartam nézni egy szót az eszperantó - magyar szótárban, és a szótár nincs a helyén. Vajon, hányszor fogom még megélni azt, hogy keresek valamit, és mást találok helyette? Négy kis szótáram volt, két magyar – eszperantó és két eszperantó – magyar, most pedig két magyar – eszperantó szótáram van. Ami azt is jelenti, hogy nem tudom elvégezni a feladatot, hiányzik az eszköz. (Pechan Alfonz: Eszperantó – magyar szótár) – Ha az illető rákérdez-kéri, minden további nélkül megkaphatta volna az egyiket, hiszen kettő volt belőle. (A NET-en található eszperantó szótár, de az én szemem jobban szereti, becsüli a papírt, kényelmesebb egy könyvben-szótárban keresgélni, mint a képernyőn lapozgatni.)

A világ sokszínű és bonyolult hálórendszer, de vannak olyan szálak, amelyek mindennél fontosabbak, és ezt csak úgy találjuk meg, ha tiszta szívvel együttműködünk egymással. Csalással, lopással, átveréssel, betöréssel, mindenféle bűnözéssel senki sem lesz több, csak kirekeszti magát az emberi közösségből. – Mi lehet az együttműködés alapja? Ezt senkinek sem kell magyarázni. 

A gerinctörésig hajlamos voltam inkább a jóról beszélni, még a gyógyítókkal is elégedett voltam. Az otthoni lábadozás közben viszont olyan emberi aljasságokkal találkoztam, amelynek megéléséhez kellett tartás. Évek múltak el, de még mindig szembesülök olyasmivel, ami nincs ínyemre. – El kell engedni! – kérte a barátnőm. Igen ezen fáradozom régóta, mégis egy-egy eset kapcsán elönt a hullám, és nehezen jutok a felszínre. – El kell engedni, hogy a boldogság helyet kapjon! 

Nem baj, ha lenyúlják az ötletünket, nekünk mindig lesz új és még újabb – szokta mondani Zsibi.

Ahogy elkezdtek öregedni a testvéreim féltettem őket, aggódtam értük,  és boldog voltam-vagyok akkor, ha azt láttam, hogy minden rendben van velük.

Ha senki sem hisz neked, akkor mitől nyugodhatsz meg? Attól, hogy bízol magadban, a felismeréseid tapasztalatokból fakadnak, képes vagy elemezni a helyzeteket, tartásod és kitartásod van.