Gondolatok

A különösen szép szótól emelkedik a lélek, de a tettek tartanak fenn.

Apám olyan zárat tervezett, rakott a pinceajtóra, amit a fiai is csak úgy tudtak kinyitni, ha megtanította nekik, hogy hogyan forgassák a kulcsot a zárban.

Én pedig még meg sem próbáltam a zárra bajlódni, nekem még a kulcs is nehéz volt.

Anyám szépen kézimunkázott, finomakat főzött és ügyes asszony volt.  Gyorsan járt a keze-lába,

nem rejtette véka alá a véleményét, igazi temperamentumos nő volt. A neveket sosem felejtette el, pedig nem ismételgette. – Mint a legtöbb embernek, nekem is szép anyám volt, kivételes asszony a többi között.

Segíteni akar magának is, meg másoknak is? Lehet. Miért áll távol tőlem? Nem érzem hitelesnek. Miért? Annyira megváltozott a viselkedése, hogy rá sem lehet ismerni… Melyik az igazi arca, a régi vagy a mostani? Úgy tűnik, hogy természetében új forrás fakadt.

Nem kell mindent változtatni, kifacsarni, elbaltázni, az is elég, ha egy-két ember hibázik, és egy-két dolog félre csúszik. Gondoljunk csak a szolgáltatásokra, a mesterségekre, az anyagtakarékosságra, a természetre...

Mind az érzelmekre, mind az ész érvekre nincs mindig egyértelmű válasz. Az érzelmek miatt változik meg a gondolkodásunk is, de fordítva is igaz, hogy a tudás miatt változnak meg az érzelmeink. A biztos tudás és a stabil érzelem tartást ad.

Elhallgatott? Igen. Elbizonytalanodott. Fel kellett épülnie. Minden külső-belső energia arra irányult.

"December 6-án jön a Mikulás, ezen a napon valójában Szent Miklós ünnepét üljük, és az ő nevéhez kapcsolódó legenda miatt ajándékozzuk megy egymást. Szent Miklós püspököt már életében szentnek tartották, azóta is leginkább a nehéz helyzetben lévők fordulnak hozzá segítségért. A legenda szerint városában élt egy elszegényedett család: apa és három lánya. Mivel hozományuk nem volt, a lányok nem tudtak volna férjhez menni, így tisztességtelen életre kényszerültek volna. A hagyomány szerint Miklós püspök az éj leple alatt arannyal teli kis erszényeket csempészett az ablakukba három alkalommal - a harmadik esetben viszont, mivel az ablak zárva volt, a kéményen dobta be az zsákocskát, ami az egyik leány kiakasztott harisnyájába esett. Ez az alapja annak a hagyománynak, mely alapján a gyerekek az ablakba teszik kitisztított kiscsizmáikat ajándékok reményében.

A Szent Miklós napi magyar népi hagyományok német hatást is tükröznek. Eredetileg Szent Miklós napja a gyermekek jutalmazásának és büntetésének napja, melyhez kapcsolódva a legények-férfiak bekormozott arccal, kifordított bundában, láncot csörgetve, "Láncos Miklósként" ijesztgették a gyerekeket. Idővel ezt a szokást felváltotta a jóságos, ajándékozó Szent Miklós figurája, aki már egyáltalán nem ijesztő, és a rosszalkodókat is csak jelképes-virgácsos dorgálásban részesíti." (NET)