Gondolatok

Egy-egy kiruccanás, utazás mindig hoz valami újat az életünkbe, még akkor is, ha csak a szomszéd városba vagy faluba megyünk. Különösen igaz ez idősebb korban, amikor már nehezen mozdulunk ki a megszokott környezetünkből,

és fárasztó is az utazás. Az utazó emberek, a változatos tájak, vidékek látványa, a változó élet felfrissít. A vidékről bejáró dolgozók, utazók természetesnek érzik, hogy jönnek-mennek? Igen, valószínű, hiszen érdekük, hogy minél jobban teljen az idő, és jól utazni pedig csak úgy lehet, ha minden rendben folyik. Általában közvetlenek, segítőkészek az emberek egymáshoz. A tízéves ingázó-bejáró-utazó múltam is ezt igazolja. Előfordulhat más tapasztalat is? Lehet. – Ha képesek vagyunk erőt venni magunkon és utazunk, változatosabb az életünk.

Mitől lesz elevenebb a társalgás utazás közben? Ha kiderül, hogy vannak közös ismerősök. Soltiakkal utaztam, és a gimnáziumi osztálytársakra kérdeztem rá. Annak idején, az osztályunk több mint fele solti volt. Jó volt látni az idegen-ismerősöket, szívélyes embereket. Miről beszélgettünk? A közlekedésről, az időjárásról, a memóriáról, az osztálytársaimról… Rákérdeztek a nevemre, hogy a közös ismerősöknek megemlítsenek, üdvözletet vihessenek tőlem, ha találkoznak velük.

Figyelmetlenek vagyunk? Igen, sokszor. Számtalan oka lehet ennek, többek között az is, hogy sokat markolunk, túlzásba visszük a munkát, felvállaljuk azt is, amit nem kellene, hajtjuk magunkat, elfáradunk…

A türelmetlen emberek impulzívok? 

Annyira megdöbbenhet az ember, hogy csak áll és bambul, se nem lát, se nem hall, csak van.

Honnan ismerhetjük egymást? Leginkább az utcáról, de számtalan hely van, ahol találkozhatunk. Elemi dolog az „érdeklődés” embertársaink iránt, hiszen attól értékesebb a világ, ha megadjuk a tiszteletet egymásnak. Nem kell mindig hangot adni, a jó érzés is beszédes, hiszen a gesztusaink jeleznek. Hová tartozunk? Oda, ahol élünk. Ha máshol dolgozunk, mint ahol lakunk? Akkor több helyre kötődhetünk. A honvágy olyan „élmény”, amit akkor érzünk igazán, ha távol kerültünk a szeretteinktől, ismerősöktől… Bárki átélhette azt is, ha hazafelé közeledik egy hosszabb távollét után, jó érzés tölt el minket, hiszen otthon vagyunk, hazaértünk.