Gondolatok

Huszonhárom éves vagy. A tudásodért megérdemled, hogy kalapot emeljenek neked. Sokoldalú vagy, ezt is be tudod bizonyítani. Nemcsak okos vagy, a kezed is ügyes. Gyors a mozgásod, ha sietni kell valamivel. Mi kell még?

A bátorság, a próbálkozás, az emberközpontúság, a sokféle kapcsolat megteremtése…

A rajzfilmek figurái nem adják vissza az emberi mimikát, a gesztusokat, az érzelmeket, a karaktereket, mégis szeretik ezeket is a gyerekek, a cselekmény miatt, a történetre figyelnek.

Az ördög nem alszik sosem, és mi van az angyalokkal?

Az érzelmek motiválnak, ösztönöznek. Ha nem tápláljuk, nem fejlesztjük megfelelően, mégpedig különféle módokon, találkozásokkal, beszélgetésekkel, egyebekkel, akkor érzelmileg elsivárosodhat, ellaposodhat az ember. Most már azt is tudjuk, hogy a szeretetet is tanulni kell, és a gyerekek is csak akkor tudják átvenni, ha megtapasztalják magukon is, ha látják, hogy szülők, az emberek szeretik, tisztelik egymást. Ha mást látnak, akkor azt fogják követni. – „A szeretet állandó kihívás. Nem pihenő, hanem mozgás, növekedés, együttműködés. Lehet, harmónia, vagy konfliktus. Lehet öröm, vagy bánat, de mindez elenyésző ahhoz a dologhoz képest, hogy két ember léte lényegéből éli át egymást. Nem azért, hogy meneküljenek önmaguk elől, hanem azért, mert egyek önmagukkal. A kapcsolat mélységét mutatja az elevenség és az erő, ez az a gyümölcs, amiről a szeretet megismerszik.” (Erich Fromm: A szeretet művészete. Kicsit átírtam.) Nem véletlenül kerül szóba az érzelmek témája újra meg újra...

Az okoskodás felülírhatja az érzelmeket, sőt meg is bonthatja, megzavarhatja…?

Olyan egyszerű minden, ha bizalom van benned. Ha csalódtál, akkor már nem olyan könnyű az élet. Fel kell dolgoznod a bántást, a fájdalmat, meg kell küzdened az újabb kísértéssel. Újra meg újra fel kell építened magad, hogy a szeretet, a bizalom éljen a viselkedésedben!

Lehet, hogy nem szeretünk egyeseket, de attól még mondhatnak olyasmit, amire nem árt odafigyelnünk.

Ha egy ember önzetlenül teszi, amit tesz, segít, annak biztos, hogy kalapot emelünk?