Gondolatok

Egy apa legalább annyira féltheti a lányát, mint az anya. Többet beszélgettem apukával, mint anyukával. Sokszor mondta apu a gondolataimra: - Kislányom, Mártikám, nem kell olyan mélyre vinni a jelenségeket, a dolgokat! Lehet, hogy

könnyebb lett volna az életem, ha megfogadom a tanácsát?

 Ha sok vizet iszol, béka nő a hasadban - szokták mondani. A kendergyári víz Dunaföldváron nagyon finom volt. Még felnőtt koromban is azt mondogattam otthon, hogy ilyen finom vizet máshol nem ihatok. Sokat ittam belőle. 

Az anya megszólítása családonként más lehet. Hogyan mondja József Attila? „Már egy hete csak a mamára gondolok mindig,…” Az unokabátyáim  Édesanyámnak, Édesnek  szólították a keresztanyámat. Sokan mondják anyának, anyunak, és olyan ember is van, aki az édesanyját a keresztnevén szólítja...

A könyvcímben, a verscímben levő gondolatjel jelent valamit, sőt többet, mint gondolnánk, nem hagyhatjuk le. Példa: Lili – röpke lepke röptetője, ha lemarad a gondolatjel nem találom meg a könyvtári katalógusban, amint meg is tapasztaltam, mivel nem találtam meg az OSZK katalógusában. Ráadásul gondolatjel nélkül: Lili röpke lepke röptetője nyelvileg helytelen, csak így lenne helyes: Lili a röpke lepke röptetője. 

Ma délelőtt megittam több mint egy liter kólát, pedig nem szoktam. Úgy felpörögtem tőle, hogy sokkal jobban rezgett a fejem a megszokottnál… A remegés másik oka pedig az lehetett, hogy nehezen tudtam dönteni egy nagyon fontos dologban, ami miatt minden munkám elhalasztódott. Meg kell tanulnom időben dönteni? Korábban ritkán volt gond ilyesmivel. A gerinctörés utáni események megváltoztattak volna? Lehet. Mégis fontos a jó hozzáállás a döntésekhez is. Biztos vagyok benne, hogy Dumbledore-nak hihetünk, amikor azt mondja: „A döntéseinkben, és nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában”. (Az idézetet Rowling: H.P. és a titkok kamrája című meseregényéből írtam ki, másoltam.)