Gondolatok

Az érdek legalább annyira motivál, mint a szeretet?

Csapatjátékban nagyon hatnak az érzelmek. Ha sorozatosan elhibázzák a lövést, nem sikerül valami, ha a vízilabdások elbizonytalanodnak, félnek kapura lőni, akkor ott egymásra ragasztották

a „nem megy” lövést, a rossz passzot. Hogyan lehet a negatív érzéseket kiszűrni a csapatjátékokban? Ha függetleníteni tudjuk magunkat a rossz pillanatoktól. Könnyű ezt mondani, de a függetlenség egy csapatmunkában úgy, hogy közben érezned kell a helyedet, átvállalni a lövéseket, pontos dobásokkal. Ehhez kell a sok tapasztalat, az erős idegrendszer, a testi egészség, kiegyensúlyozottság, a játékszenvedély. Sokszor a szellemi tudás hátráltathatja a fizikai erőbedobásunkat, ha a félelmeink előjönnek, ha belátjuk, hogy nehezen bírunk a másik csapat védekezési módszerével, nem megy úgy a játék, ahogy azt elképzeltük… Mit lehetne tenni? Több váltást, frissítést, micsodát? A leblokkolás bárkivel előfordulhat. Csak a rövid pihenő segíthet. Ha az erősek, a rutinosak kidőlnek, a fiatalok rutin nélkül nehezen boldogulnak. Tétmérkőzés volt, nagyon akartuk, de elszámítottuk magunkat? Lehet. Mindig új és új tapasztalat jön, a lények az, hogy a játékszenvedély a tétmérkőzéseken  is tehetséggel párosulhasson.

2017. vizes vb: Hosszú Katinka 200 m-es vegyes úszásban megvédte világbajnoki címét, aranyérmes lett. Szép volt Katinka! Hajrá, továbbra is! Hajrá, magyarok!

2017. vizes vb női vízipóló: Kanada válogatott csapata legyőzte Magyarország csapatát 6:4-re. Nem jutottak a négyes döntőbe. Nem értem, hogy mi történhetett, mintha megijedtek volna, elbizonytalanodtak a lányok, szinte elveszítették azt a biztos lövőtudományukat, ami korábban megvolt. Akartak, de nem tudtak gólt lőni, pedig korábban zsákszámra lőtték a gólokat. Még lehetünk ötödikek, de az sem lesz egyszerű. Az is szép eredmény, hogy játszhatunk, de a mainál jobbnak ígérkezett a csapat. Sajnálom, hogy így alakult. Most ennyire voltunk képesek. Hajrá, lányok, az a lényeg, hogy még lehet játszani! Játsszunk, hiszen játszhatunk! Hajrá, magyarok!

Vártuk a buszt. Az árnyékba bújtunk a nap elől. Beszélgettünk. Kellene a csendes, nyári eső, szárazság van. Arról is szó volt, hogy mennyi kárt okoztak a viharok szerte az országban. Az árammal is csínján kell bánni, nehogy valamit mi rontsunk el menet közben. A jó dolog is megvan, a jónéhány fa sokat fog el a szelekből, minél több van, annál jobb. Arról nem beszélve, hogy a nagy melegben árnyékot ad az embernek, véd bennünket a harapós napsugarak ellen. Megérkezett a busz is, felszálltunk, és most már csak a magunk dolgával foglalkoztunk.

Ötletel

Ötletel? Igen. Meddig? Amíg meg nem találja a számára megfelelő megoldást.

-

csurdu - Balogh Márta