Gondolatok

Beszélgettünk arról, hogy az egyik orvosnő úgy nyilatkozott, hogy egy pedagógus munkája „nehezebb, fontosabb”, mint az orvosé. Nagyon becsülöm az orvosnőt, de úgy érzem, hogy nincs igaza. Mindazoknak a munkája nagyon fontos és

nehéz, akik emberekkel foglalkoznak. Ebből a kiindulópontból jutottunk el az alábbi példához, esethez, mégpedig ahhoz, hogy a pedagógus igaztalan elszólása milyen hatást tett a gyerekre. ("Az orvos helyre tudja hozni a hibát," a pedagógus észre sem veszi, hogy hibázott.)

Származás: A gyereket rokonok nevelték, a szülei már nem éltek. Szorgalmas, jó tanuló, ügyes kislány volt, mégis történt valami az iskolában, ami nyomot hagyott benne. Elgondolkodtató, hogy több mint harminc év után is bánthat valakit egy tanári megjegyzés, kijelentés vagy elszólás. Miért? Az érzékenységre mindig számítani lehet. Különösen arra nagyon érzékeny az ember, hogy honnan származik, még akkor is, ha gyerek. Ez egy olyan kérdés, amivel már gyermekfejjel is sokat foglalkozunk. Tudjuk ki az anyánk, ki az apánk, vagy a nevelőszülőnk… Ha egy pedagógus nem megfontolt, nem vigyáz arra, hogy miket mond, milyen megjegyzést tesz, akkor úgy megbánthat egy gyereket, hogy egy élet sem elég arra, hogy kiheverje. – Ez egy meglepő példa arra, hogy a származásra tett igaztalan megjegyzést, elszólást sosem lehet elfelejteni, sebet okoz. 

Dong Yi tisztában volt azzal, hogy olyan helyre került, ahol a tanulás kötelező, csak vizsga után tölthető be az „állás”.. Kifejezetten örült a könyveknek, szeretett olvasni is. Amikor rájött, hogy igazságtalanul el akarják távolítani a Számvevőszékről. Képes volt érvényt szerezni az igazságnak, hogy megtarthassa a helyét, a lehetőséget a Számvevőszéken.

Mikor fűződnek rokoni szálak? Ha a gyermekeinket arra neveljük, hogy ismerje a rokonságot.

Amit az ember jól megtanult, azt nehezen felejti el, pedig időnként változnak a dolgok.

Van tudás, ami megfoszt az érzelmektől?