Gondolatok

Mire sikerült felülemelkednie a valós és vélt sérelmein, akkor már egyre fogyott a fizikai-szellemi ereje. Megint az a tulajdonsága jött elő, ami azt mutatja, hogy mindenek ellenére, csak azért is! Megtanulja a rendszerességet? Mások már gyermekkorban gyakorolják.

Későn érő típus? Igen, de az is lehet, hogy sosem érik meg… Belekapaszkodhat valamibe? Talán, mégpedig egy olyan tevékenységbe, amit még képes önállóan elvégezni.

Van, aki észre sem veszi azt, hogy hogyan teszi tönkre azt az egységet, amit a másik ember már megteremtett.

Rajongtam én is, és olyan tulajdonságokkal ruháztam fel őket, mint a rajongó ember a „bálványát”. Senki sem lehet hozzájuk hasonló, amíg tart az illúzió.

Hogyan fejleszthető a figyelem, a koncentráció? Többek között segít, Popper Péter könyve: A belső utak könyve.

"Na kislány – 29 éves voltam – hozzá képest tényleg kislány -, jól jegyezd meg, amit egy öregember tanácsol. A beteg legyen akár híres ember, akár az atyaúristen, bárhol vezető főnők, többszörös milliomos vagy szimpla hétköznapi beteg, az ágyban fekszik a félelmeivel és fájdalmaival pizsamában, vagy olykor anélkül, és kiszolgáltatott. Gyakran felkelni sem képes. Ha lekezeled, ha fölényeskedsz, ha feleslegesen okozol testi vagy lelki fájdalmat lehet, hogy van egy doktori végzettséged, de nem vagy orvos a szó igazi értelmében.  (Dr. Gy. A. története = Facebook)"

Aki becsapja a másik embert, bánatot okoz, kétségbe kergeti, megfosztja a tisztánlátástól, az megérdemli a bumerángot?

„A viselkedés és a mentális folyamatok hátterében idegrendszeri folyamatok zajlanak. – A viselkedés örökletes tényezői a gének, amelyek a kromoszómákban találhatók. A gének párban vannak, lehetnek dominánsak vagy recesszívek. A genetikai nemi különbségekért a 23 kromoszómapár (X-X vagy X-Y) a felelős. – A genetikai kutatások módszerei: a szelektív tenyésztés, a családfa- és ikerkutatások, valamint a génsebészet és a géntérkép. – A viselkedés, a lelki működés megértéséhez nemcsak a biológiai háttér, hanem az örökletes tényezők ismeretére is szükség van. A viselkedéses jellemzők öröklődését a pszichológia és a genetika határtudománya, a viselkedésgenetika kutatja. Azt vizsgálja, hogy bizonyos képességek, vonások milyen mértékben örökletesek. – Az első viselkedésgenetikus a XIX. században Galton volt, aki családkutatásokat végzett. A kétpetéjű ikrek csak 50 százalékban örökölnek azonos géneket. Magyarországon korunkban Czeizel Endre nevéhez fűződnek a jelentős genetikai, ezen belül családfa- és ikerkutatások.

Galton megállapította, hogy az egypetéjű ikrek genetikailag azonosak (100 százalékban azonos génállományt örökölnek).” (Keményné dr. Pálffy Katalin: Alapozó pszichológia)

A bizalom nem a korral jár, személyfüggő. Az ember sokféle, és annyiféle a természete is. Van, aki éppen idősebb korában döbben rá, hogy mennyire visszaélhetnek az emberek a korlátlan, a nagy bizalommal. Nem árt mérlegelni, hogy kit engedünk közel magunkhoz a természetes, intim közegünkben, lehet az a lakásunkban is.

Nem véletlenül keresik az emberek a megbízhatóságot, hiszen ez a természetes, így tudnak hitelesen együttműködni a társadalom tagjai. Egy csalóval, egy csereberélővel, egy tolvajjal, egy bűnözővel az ember nem tart barátságot… Kiveti magából a társadalom azt, aki megkárosítja a másik embert?