Gondolatok

Harry Potter tudta, hogy ő csak egy megtűrt személy a nagynénje házában, családjában, mégpedig egy olyan árva gyerek, aki kénytelen ilyen körülmények között élni. A varázslóképző iskolát tartotta otthonának, ott érezte jól magát. Ron

és Hermione igazi barátnak bizonyult. Harry sorsát megpecsételte Voldemort átka. Harry kettős énje miatt sokat szenvedett. Csak úgy élhet szabadon, ha legyőzi a gonosz „nagyurat”. Hogyan sikerült megszabadulni Voldemort-tól? Mellé álltak mindazok, akik képesek voltak szembeszállni a Gonosszal. Csak a halálos viadal, a párbaj adhat Harrynek szabadságot. Voldemort nem tudta, hogy maga ellen harcol, ha megtámadja Harry-t, a saját átka pattant  vissza rá, és a fiú így már könnyedén legyőzhette. – Igaz, hogy Harry a főhős, de a barátai, Ron és Hermione nélkül kezdettől fogva, nem lett volna képes boldogulni. Arról nem is beszélve, hogy leginkább Dumbledore és a követői is hozzájárultak ahhoz, hogy a főhős elérje a célját, legyőzze a „Gonoszt, a Nagyurat,” Voldemort-ot.

Miért van sikere a Harry Potter könyveknek? Az eredetiség nagy kincse, jó stílusú. van humora, telis-tele kalanddal és meglepetésekkel...

A boltban rákérdeztek: kicsoda Harry szerelme? Meglepett a kérdés, mert éppen arról beszéltem, hogy csak összefoglaltam néhány mondatban Harry hősi szerepét. Egyébként az első szerelme Cho, majd Gini Weasley, lesz  az igazi.

Rowling Harry regényeinek számtalan értéke közül kiemelem azt az érzelmi fejlődést, amit bemutat a hősein keresztül. Hermione vonzódott Ronhoz, de ők érzelmileg sokáig nem voltak szinkronban. Ron maga sem tudta, hogy hányadán áll Hermione-val, egy rámenős lány el tudta csábítani. Ami késik, nem múlik, és eljött az az idő, amikor Ron is erős vonzalmat érez Hermione iránt. – Hermione képes megbeszélni Harry-vel szerelmi bánatát, és a fiú is megnyílik előtte. – Gini megtalálja a módot, hogy az érzelmi életét feloldja, és felhívja magára a figyelmet, és végre meghódítsa Harry szívét, akiért kislány kora óta rajongott. 

Ki tud azonnal jól reagálni egy-egy helyzetre, történésre? Akinek nemcsak tudása van, hanem tettre készsége is.

Vajon milyen ember az, aki elneveti magán, ha bakizik beszéd közben? Lehet kellemes, szabad lelkű és kiegyensúlyozott személyiség.

Vajon a tantárgyi tudáson  kívül  mit tud még? Hogyan boldogul a sokféle emberi kapcsolatokkal? A tapasztalatok sokasága segítheti abban, hogy jó döntéseket hozzon az életben.

Amikor kijöttem a boltból, a szemem előtt színes fények jelentek meg a látótérben, fölül, oldalt, és úgy, ahogy mozgattam a fejem. Érdekes kis színes fénynyalábok, különféle geometriai formákban… Agyi vagy szemprobléma, vagy vérnyomás, vagy egyéb? Néhány percig tartott, vizsgálgattam, a szemem elé raktam a kezem, levettem a rossz szemüveget…

Vártam a buszt, egy korombeli hölgy társult mellém. Szóba elegyedtünk. Kijött sétálni, mert teljesen elsötétedett a szobája, az ablaka az udvarra nyílik, a sötét felhők eltakarták a napot. Megérkezett a buszunk. Az unokaöcsémmel találkoztam, vele is váltottam néhány szót, rövid volt az idő, csak egy megállóig utaztam. Boltba indultam, és az új ismerősömmel beszélgettem tovább. Mosolyogva mondta, hogy látszott rajtunk, hogy rokonok vagyunk. Neki is vannak gyerekei, de Pesten élnek, és nagyon hiányoznak, üres a lakás nélkülük. Zaklatott, azért sétál sokat, meg időnként elutazik ide-oda... Sosem volt otthonülő, szeretett utazni. Ma már előre bejelentkeznek nála a látogatók, amit én is természetesnek tartok. Idősebb korban már nem nagyon szeretjük a meglepetéseket, vagy csak módjával. Elértünk bolthoz, és elváltunk egymástól.