Gondolatok

Milyen élmény lehet naplót írni? Megemelem a kalapom azok előtt,  akik szeretnek naplót vezetni, naplót írni nyugdíjas korukban, mégpedig úgy, hogy még az ebédjükről is beszámolnak, amit maguk főztek, sütöttek. Időnként belelapoznak a naplók egyikébe,

hogy mit is tettek egy évvel ezelőtt ugyanazon a napon, de nem tudnak megállni egy lapnál, egy oldalnál, szinte belefeledkeznek a napló olvasásába. Ezzel is élménydús órákat szereznek maguknak.

Csak te tudsz ilyet álmodni ebben az intrikus, ármányos palotában, mégpedig azt, hogy a koronaherceg érdekét is figyelembe veszed, trónra kell kerülnie, meg a fiadét, Jon Ing hercegét is, aki majd utána kerülhessen trónra. Ilyen trónutódlás a koreai királyi dinasztiák történetében nemigen jellemző, hiszen a királyt csak egy herceg, a koronaherceg követheti uralkodóként. (A király mondta szerelmének, asszonyának, mégpedig Dong Yi-nak.)

Lehet, hogy csalódást okozok  egyeseknek, mert ezentúl nem emelek ki neveket, csak tulajdonságokat és fogalmakat. Nem szeretném újból megélni, meglátni, hogy letiltanak valamit a NET-ről, lehet az film is, amiről sokat írtam.

Nyugi Klubnak hívják a kollégáim a nyugdíjas klubunkat. Azoknak jött létre, akik ebből a könyvtárból mentek nyugdíjba, majd helyet kaptunk mi is, akik (mint én is, aki tizenhét év után léptem ki onnan) időközben elmentünk tanítani,  meg mások is elkerültek, akik egy másik könyvtárban dolgoztak nyugdíjukig.    A lényeg viszont az, hogy képesek vagyunk találkozni egymással, hogy megosszuk a velünk történteket, a tapasztalatokat, a híreket, bármit, ami foglalkoztat minket. amire figyelnünk kellene… Elmegyek hozzád vasalni – ajánlotta az egyik kolléganő az idősebbnek. Meglátogatjuk a beteg kollégát egyenként, előtte telefonon beszélgetünk vele…

Megláttam az orgonacsokrot a velem szemben jövő hölgy kezében. Semmi mást nem szerettem volna, csak érezni a virágillatot. A kerti orgonának nagyon finom illata van, és az orgonacsokor éppen az volt. Meglepődtem, amikor az ismeretlen embertársam a kezembe nyomott egy szép szál orgonát. Zavarba jöttem, habogva megköszöntem a jószívű nőtársam kedves gesztusát, a virágajándékot. Siettem haza, hogy minél hamarabb vízbe tegyem. (Csak egy kedves gesztus, amihez két ember kellett…)