Gondolatok

Tapasztalat még a zseniknek és a tehetségeknek is kell, hogy az életben meg tudják állni a helyüket.

A megálmodott karakter hús-vér ember, még akkor is, ha annyi jó,

pozitív tulajdonsággal rendelkezik, hogy akár tündér is lehetne. Mire jó a jóhiszeműsége? Sosem inog meg, még akkor sem, ha csalódás éri. Arra használja a hatalmát, hogy a második esélyt is megadja az embereknek.

Dong Yi maga miatt sosem érzett félelmet, bátran vállalt minden veszélyt. Talán nem is volt tisztában azzal, hogy mennyi minden fenyegetheti. Sosem panaszkodott arra, hogy számtalanszor menekülnie kellett az üldözők elől. Amikor a kisfia hétéves lett, és a király visszahívta a palotába, akkor féltette a gyermek életét, meg is mondta a csendőr-testőrparancsnoknak. Szerette volna, a kis herceget megvédeni az udvari ármánytól, intrikától, minden rossztól.

„Mindig határozottabb voltam, mint felséged.” (Dong Yi mondta a királynak.) Vajon tényleg igaz az, amit Dong Yi mondott? A király csak mosolygott rajta. – Egy uralkodó nem dönthet hebehurgyán, meggondolatlanul, hiszen számtalan tényezőt figyelembe kell vennie. Dong Yi korábban pedig azt jelentette ki, hogy „felséged mindig meg tud lepni mindenkit”. – A király tudja magáról, hogy nagy kópé, nehéz kiismerni őt. Akik a közelében vannak, feltétel nélkül végrehajtják a parancsait, szeretik őfelségét, de még az egyszerű emberek is jó szívvel vannak iránta, pedig a palotán kívül szegénységben élnek.

A két herceg megérti egymást. A koronaherceg az idősebb, visszahúzódóbb, csendesebb, szófogadóbb, szeret dobónyilazni,  jól megy neki… Örömmel találkozik Jon-Ing herceggel. Nagyon különböznek egymástól. Jon-Ing herceg a kisebb, fiatalabb, elevenebb, nagyon közlékeny, kíváncsi, minden érdekli, zsenije az olvasásban is megnyilvánul, olyan gondolatokat is jól értelmez, amelyeket a felnőttek is nehezen tudnak megérteni. A koronaherceget szórakoztatja öccse viselkedése, tudása, szívesen tanul és játszik vele. A király mindkét fiára, a hercegekre nagyon büszke, és úgy nyilatkozik, hogy  a koronaherceg "tehetséges", mindketten "intelligensek", Jon-Ing pedig "rendkívüli"…

A királyi palota a politika színtere. A politika ábécéjét mutatja be. Hogyan működik a királyi hatalom? Hogyan érvényesítik a miniszterek a hatalmukat, az érdekeiket? Milyen szerepet játszanak az úrnők a politikában, a palota belső körében? A XVII. század második felének koreai történelme, a palota, a birodalom „állapota”. Mit tud tenni egy erős kezű uralkodó, egy király a birodalom érdekében? (A királyi ház titkai)