Gondolatok

Hogyan éltek a koreaiak a XVII. században, egy tehetséges uralkodó idejében, a palotán belül és kívül? Dong Yi gyermekként és felnőttként is, egész életén keresztül láttatja velünk mind a szegénységet, mind a gazdagságot, hiszen alacsony

származású gyermekből felcseperedve udvarhölgy lesz, majd  úrnő. Tehetsége van arra, hogy megtalálja a bizonyítékot a bűntettekre, éppen ezért hosszú ideig, állandó veszélyben forog az élete. Majd elérkezik a nyugodtabb időszak, „élhetne teljes boldogságban”, de ő inkább felvállalja a köznép szolgálatát. A szegények prókátora lesz, panaszosokat fogad, nyomoz, ha kell, ügyes-bajos dolgokat intéz. (A királyi ház titkai)

Dzsang úrnő azt akarta, hogy leszerepeljen, megszégyenüljön Jon-Ing herceg, Dong Yi kisfia a király és mindenki más előtt a vizsgán. Aki másnak vermet ás, maga esik bele, tartja a mondás, és valóban ez történt Dzsang úrnővel. Kiderült a kis Jon-Ing (Güm) hercegről, hogy zseni, olyan könyvekből idézett, és értelmezte az elmondottakat, a gondolatokat, amivel még a felnőttek is bajlódnak, nehezen boldogulnak, hiszen bonyolult szövegeket  mondott.

Sokat alszom mostanában? Lehet, de szakaszosan, nem pedig egyfolytában. Tavaszi fáradtság? Azt mondják. Én pedig hinni akarok ebben, hogy csak ez az oka, és tényleg így van.

A tények magukért beszélnek, a vitának van értelme?