Film

A film címe: „9”. – A Föld bolygón a gépek átvették az uralmat, és legyőzték az embereket. Csak egy maroknyi, apró lény él egy eldugott helyen. Félnek. Nincs nevük, a számok különböztetik meg őket. Egy vendég érkezik a kis

közösségbe, aki új szemlélettel lepi meg őket, mégpedig azzal, hogy szembe kell szállni a bestiával és másokkal is, akik veszélyeztetik az életet. Mi a forrás, ahonnan erőt meríthetnek? Egy tudós hagyományozta lelkét a kis lényeknek, a rongybabáknak, hogy legyen erejük küzdeni a földért, a békés életért. Háborúznak, folynak a harcok, elesnek társak, de a kis lények legyőzik a Föld gonosz ellenségeit. – Igaz, hogy jobb félni, mint megijedni, de a félelmet is le lehet győzni, ha tudjuk mit akarunk, és van erő a megoldásra. (Film: 9)

 

„A nem túl távoli jövőben a Nagy Gép segítségével a világ robotjai felülkerekedtek az emberiségen, és megtizedelték a humanoidokat. Miközben világunk darabokra hullott, misszió indult a civilizáció megmentéséért - egy kis csoportnyi rongybabaszerű teremtmény, akikbe az emberiség utolsó napjaiban egy tudós szikrányi életet lehelt. Ők túlélték az apokalipszist. A kis törzs tagjai csak számokon szólítják egymást, az 1-es egy háborús veterán, 2-es egy feltaláló, 3-as és 4-es a gesztusnyelven kommunikáló iskolás ikerpár, 5-ös mérnök, 6-os művész, 7-es bátor harcos, 8-as izomagy, a 9-es pedig vezetői képességgel megáldott lény, aki tudja, egyesíteni kell erőiket, ha fel akarják venni a harcot a legkegyetlenebb gépiesített fenevaddal.” (NET)

Hozzászólás - mai mese

Jobban szerettem volna, ha számok helyett nevük is van a kis lényeknek, de a sugallat: az elgépiesedés, elsivárosodás...


Miért szerethetik a gyerekek ezt a filmet? A kis lények mindig mozognak, tevékenykednek. Izgalmas. Van cél, van eszköz és bátorság. Fontos a térkép és a könyv, meg a találékonyság.

Felnőtteknek is élvezetes lehet.

-

csurdu - Balogh Márta