Fekete Párduc (film)

Fekete Párduc A film kezdeti képei a bevezetőben,  szinte sötétek, csak egy gyerek hangját halljuk először: Bává, mesélj valamit! – Miről meséljek? – kérdezi az apa. – A te hazádról, Wakandáról – feleli azonnal a gyerek.

Az édesapja pedig a távoli hazájáról, Wakandáról mesél, mégpedig a kincseiről, az ősi hiedelemről, a Fekete Párducról, a szív alakú gyógyító fűről. A gyönyörű tájról, a vízesésről és a hazai, fenséges naplementéről. Arról, hogy az ősi hiedelem szerint egy Meteorit zuhant egykor Wakanda földjére, ami vibrániumból volt, és átjárta a fákat, a tájat ezen a földön. Ekkor összefogott öt egymás közelében élő afrikai törzs, de viaskodtak egymással, mindig feszültségben éltek. Történt egyszer, hogy az egyik vezér olyan álmot látott, amelyben meglátogatta a Fekete Párduc Istennő, és akkor mutatta meg neki a szív alakú gyógyító füvet, ami nagy erőt adott neki. Akkor született meg a béke az öt törzs között, és az álmot látó vezért királlyá választották. Királyság lett Wakandában. Így szólt a mese, és képei is megelevenedtek. Ez az esti béke az ágyban, ez a nyugalom, azonban nem jellemző a film világára.
 – Hol él, távol a hazától, az apa és a fia, kik ők? Kiderül a filmből.
„A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T'Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon.”
– Wakanda csodás világ, a természet képei egzotikusak. Teraszos sziklákat, vízeséseket láthatunk, akár egy álom olyan a táj.
Érdekes lehet, ahogy a királyi családot a női harcosok védik. Dárdájuk van, amelynek a hegye vibránium, ami ellen nincs védelem. A páncéljukat is átszövi a vibránium.
– A király húga pedig egy zseniális technikai szakember, tudós, aki felruházza, rugalmas páncélba öltözteti a bátyját, és egészségben tartja…
Az egészségügy technikai ellátottsága olyan szintű, hogy pillanatok alatt meggyógyulnak az emberek, a sebesültek is.
 – A király szeret egy nőt, aki kém és az elesettekért dolgozik a királyságon kívül. Most a király hazahozza apja halála miatt, akinek a temetésén együtt vannak.
– Mit tud a világ Wakandáról? Nem sokat. A világ hírei pedig egész Afrikát a Harmadik Világ társadalmi-gazdasági-kulturális szintjével azonosítják. A valóságban pedig a királyság olyan, mintha egy sci-fi filmet látnánk, technikailag tökéletes, de elrejtőzik, elbújik a kíváncsi szemek elől. Többet látunk Kenyáról, Nigériáról… és ez is a cél.
 – Amerikában pedig élt egy wakandai herceg, aki amerikai nőt vett el feleségül, és a fiának rendszeresen mesél a hazájáról. Az a hír járta, hogy eltűnt.
–  A wakandai vibrániumnak híre megy, nem maradt titokban a kincs, ami felkelti az érdeklődést, és meglopják Wakandát.
„Egy nagy hatalmú ősi ellenség ismét feltűnik a színen, T'Challa királyként és a Fekete Párducként is próbára tétetik: a félelmetes összecsapás kimenetelén nem pusztán Wakanda, hanem az egész világ sorsa áll. Árulások és veszélyek közepette az ifjú uralkodónak maga mellé kell állítania szövetségeseit és felszínre kell engednie a Fekete Párduc minden erejét, hogy legyőzze ellenfeleit és biztonságban tudhassa népét.”
Tudjuk, hogy vibránium az Univerzum legerősebb anyaga, felhasználták a wakandaiak az élet minden területén, ezáltal lettek erősek és gazdagok. A Fekete Párduc Istenasszony támogatta őket, megmutatta, hogy a földjükön nő a szív alakú gyógyító fű, ami erőssé tesz.
Nagy királyt választottak, aki Fekete Párducként képes volt igazságosan vezetni a népét, béke volt Wakandában mindaddig, míg ki nem tudódik, hogy kik azok, akik tudnak a vibrániumról. Harcok folynak.
Ki akarja megszerezni a királyságot? Egy amerikai CIA ügynök, kommandós, harcos, kegyetlen ember, Szörnyeteg, akiről kiderül, hogy az áruló herceg fia. Az ő hangját hallottuk a film bevezetőjében.
Miért van benne gyűlölet, harag, gonoszság? Elveszítette az apját. Egész életében bosszúra készült, bosszúszomjas… Wakanda lett életének célpontja, király akar lenni. Mint harcos, kitűnő. Rövid ideig sikerül is neki királynak lennie, de hamar leáldozik a csillaga.
 – Nem elég az akarat, az erő, sokféle tehetség is szükséges ahhoz, hogy valaki király legyen.
A Szörny ideája a vibránium, a fegyverek eladása. Hódító, gyarmatosító akar lenni és meghódítottakon uralkodni, sanyargatni, elnyomni. Folytatná, működtetné az elnyomó és elnyomottak világát, csak fordított előjellel, most a volt elnyomottak lennének az elnyomók. Nem fogad el senkitől tanácsot. A hagyományokat is sorra pusztítja. Zsarnok és kegyetlen király, nem sokáig kapta meg a támogatást a volt király testőreitől, harci gárdájától.
           

Az élet és a halál határán, mint egy álomban, az ifjú király az apja a szemébe mondja, hogy hibázott, amikor az unokaöccsét Amerikában magára hagyta, és nem hozta haza Wakandába, így lett belőle az, amivé vált, egy Szörnyeteg. A Fekete Párduc, a király azért akar tovább élni, hogy helyre hozza azokat a hibákat, amiket az ősök elkövettek.
Nem halt meg, és gyógyultan megjelent, visszatért a korábbi ifjú király, és ahogy veszélyben látta a húgát, hatalmas erő szállta meg, rátámadt a Szörnyetegre. Hosszú párbaj után legyőzte őt. A király megrendült a haldokló Szörnyeteg rokon láttán, aki megszelídült. Az utolsó szavaival arról beszélt, hogy az apja meg akarta mutatni neki a csodálatos naplementét, és a király elvitte oda, ahol még láthatta a vágyott képet. A Szörnyeteg is meghalt.
Miért lehet valaki király, mi kell a királysághoz?” A király királyi sarj, királynak nevelődik, iskoláztatják, sokat utazik, sosincs egyedül, mindig körülveszik olyan tudós, művelt, harcos emberek, akik által nevelődik, vizsgáztatják, párbajt vív. Helyén van az esze, az érzelmeit egyensúlyban tudja tartani.
Közben segítség is érkezett a királyságba, mégpedig egy közeli afrikai törzs, és a megmentett, meggyógyított fehér amerikai, CIA tag, a „gyarmatosító” személyében, aki a légtérben pusztította a fegyverszállítókat, így a harc is hamar véget ért.

 

Új feladatok várnak rá. szerepet vállalt a világban, a tévében, a sajtóban, nem rejtőzik el. Megújítja, megszervezi az új királyságot. T Chala király, a Fekete Párduc megértette, hogy az elszigeteltség nem működhet, kapcsolatokat épít. „Megtalálja helyét a világban, megérti az embereket, képes áldozatokat hozni és úgy élni, hogy a népe fejlődését tartja szem előtt, Érti a dolgát, szívesen teszi, amit tesz. –  Megvan benne a nagyság, ami királlyá teszi.

– Az ősi hiedelmek, hagyományok a filmben  megelevenednek.

Miért részleteztem a filmet? Az élet és a halál határán mindig feltűnik az a fény, ami megvilágíthatja az ember útját. – Eddig Afrikáról csak negatív filmeket láttam, most pedig egy olyan ideát filmesítettek meg, ami azt mutatja, hogy Afrikában is lehet jól élni, ha megvannak az építők, a dolgozók, a tudósok és mindazok az emberek, akik nem sajnálják az erejüket, az idejüket, tehetségüket arra, hogy változtassanak, fejlődjenek, kapcsolatokat teremtsenek.

Hozzászólás

Fekete Párduc

/Black Panther/

amerikai akciófilm, 134 perc, 2018

 A Fekete Párduc (eredeti cím: Black Panther) 7 kategóriában Oscar-díjrajelölt[3] amerikai szuperhős mozifilm, mely a Marvel képregények egyik hőséről, Fekete Párducról szól. A filmet Ryan Coogler rendezte, valamint Coogler és Joe Robert Cole írta. A főszereplők Chadwick Boseman, mint T'Challa / Fekete Párduc, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Angela Bassett, Forest Whitakerés Andy Serkis.

-

csurdu - Balogh Márta

Hozzászólás

"Felmerülhet a kérdés egy-egy ország vezetőjében, hogy mit adhat egy elmaradott ország a világnak."  (filmes utóhang)

-

csurdu - Balogh Márta

Igaz a mondás, a gyerek fizet

Igaz a mondás, a gyerek fizet a szülő bűnéért, hibáiért.

Úgy is mondhatnám, hogy az utódok fiizetnek az ősök bűneiért, hibáiért.

-

csurdu - Balogh Márta